Mornarica SAD: Ko odbije vakcinaciju protiv Covida 19 biće ražalovan

17 Nov 2021
126 puta

Pripadnici Mornarice SAD koji odbiju da se vakcinišu protiv Kovida 19 biće udaljeni iz vojske i mogli bi izgubiti neke od beneficija koje veterani uživaju, navela je Mornarica u utorak.

Rok za potpunu vakcinaciju je 28. novembar. Mornar može da podnese zahtjev za izuzeće iz medicinskih ili vjerskih razloga, ali ako taj zahtev bude odbijen, mora da počne sa vakcinacijom u roku od pet dana od dobijanja te odbijenice.

"Poslije tog roka, komande će početi da ih obrađuju za otpuštanje", rekao je šef službe za odnose sa javnošću pomorskog osoblja MC1 Mark Faram, navodeći poštovanje vakcinacije kao uslov za operativnu spremnost.

Mornari koji odbiju vakcinu također mogu da izgube beneficije za obrazovanje, unapređenja i bonuse.

Više od 99 odsto aktivnih mornara primilo je najmanje jednu vakcinu protiv Covida 19, a 95 odsto pripadnika tih snaga je potpuno vakcinisano.

Rezervni mornari imaju rok do 28. decembra da se vakcinišu. Zvaničnik mornarice rekao je u utorak Glasu Amerike da je mornarica do sada odobrila šest trajnih medicinskih izuzeća.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin izdao je dopis 25. avgusta u kojem se od pripadnika službe zahtjeva da se vakcinišu protiv COVID-19 ili da se suoče sa kaznama, ostavljajući rokove za poštovanje vakcinacije filijalama službi.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima u sredu da ministar odbrane Lojd Ostin "podržava" najnoviju političku odluku Mornarice.

Krajnji rok za vazduhoplovstvo, 2. novembar, bio je prvi zadati rok za pripadnike vojske u SAD. U to vrijeme, oko 10.000 aktivnih vazduhoplovaca i pripadnika svemirskih snaga ostalo je nevakcinisano protiv Covida 19. Otprilike polovina je tražila vjerska izuzeća, a 800 je usmeno odbilo vakcinu, prema podacima Vazduhoplovstva.
Vazduhoplovstvo i svemirske snage odobrile su više od 1.800 izuzeća iz medicinskih ili administrativnih razloga, kao što je slučaj kada je pripadnik službe nekoliko mjeseci daleko od povlačenja iz snaga.

Podaci dostavljeni Glasu Amerike iz ogranaka vojne službe u utorak pokazuju da je 97 odsto vazduhoplovnih i svemirskih snaga, 95 odsto vojske i 94 odsto marinaca potpuno ili djelimično vakcinisano. Aktivne trupe vakcinisane su po mnogo većoj stopi od svojih kolega iz rezervnog sastava i garde, od kojih neki imaju rokove do 30. juna 2022.

U međuvremenu, pripadnici Nacionalne garde Oklahome dobijaju suprotna uputstva od Pentagona i guvernera Oklahome Kevina Stita u vezi sa obaveznom vakcinacijom. Novi komandant Nacionalne garde Oklahome, brigadni general Tomas Mančino, izdao je u petak ažuriranu politiku vakcinacije protiv Covida 19 u kojoj se navodi da gardisti neće morati da budu vakcinisani.

Mančino je imenovan nakon što je republikanski guverner države otpustio svog prethodnika, generala-majora Majka Tompsona. Pentagon, međutim, kaže da sekretar za odbranu ima ovlaštenje da zahtjeva vakcinisanje za sve pripadnike snaga, uključujući pripadnike Nacionalne garde, koja odgovara guvernerima država i predsjedniku.

"Zakonito je naređenje i zakonska obaveza da ministar odbrane i njegove vlasti zahtjevaju da se snage vakcinišu protiv Covida 19, a to uključuje i Nacionalnu gardu", rekao je Kirbi novinarima u utorak.

(Antena Radio/VOA)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.