Parlament Turske izglasao nadzor interneta Istaknuto

Parlament Turske odobrio je izmjene zakona koji regulira upotrebu interneta, što omogućava vlastima da blokiraju internetske stranice zbog kršenja privatnosti, dok kritičari tvrde da će taj potez ograničiti slobodu govora.

Parlament, u kojem stranka AK premijera Recepa Tayyipa Erdogana ima većinu, glasao je u korist izmjene, koji omogućavaju telekomunikacionim organima da blokiraju pristup materijalu unutar vremenskog okvira od četiri sata bez sudskog naloga, prenio je Reuters.
Izmjena zakona je u sklopu paketa zakona koji još moraju biti usvojeni kao cjelina.
Kada se usvoje, zakon će biti poslan predsjedniku Abdullahu Gulu na odobravanje.
Ove  izmjene naišle su na oštre kritike boraca za zaštitu ljudskih prava, pa i nekih poslovnih ljudi, koji strahuju da će time biti dodatno ugrožena osnovna prava i slobode u Turskoj.
S druge strane, zvanična Ankara tvrdi da je cilj zakona zaštita privatnosti građana i blokada određenih sadržaja na internetu.
Ovaj potez Parlamenta podudara se s istragom o korupciji, koju je Erdogan nazvao "sudskim državnim udarom", što je prisililo Vladu da rasporedi na stotine policijskih službenika i više od 200 tužitelja i sudija.

Izvor: Agencije

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.