Kina: Naučnici zabrinuti zbog novog virusa ptičije gripe

Svjetski naučnici zabrinuti su zbog širenja nove vrste virusa ptičije gripe, koji je u Kini već ubio jednu ženu.

Podsjetimo, 73-godišnja žena iz Nanchang Cityja zaražena je virusom H10N8 te je preminula, a sada se pojavio i drugi slučaj zaraze u provinciji Jiangxi.

Naučnici tvrde kako ne treba podcjenjivati mogućnost za izbijanje pandemije, a ukoliko se to dogodi, borba s virusom bit će vrlo teška budući da se radi o potpuno novom virusu kakav dosad nije zabilježen.

U posljednjih nekoliko mjeseci Kina se bori sa sličnom vrstom virusa ptičije gripe, H7N9, koji je usmrtio u prosjeku četvrtinu zaraženih.

Naučnici tvrde da je novi virus razvio genetičke karakteristike koje mu omogućavaju da se uspješno prenosi s čovjeka na čovjeka. Iako još nije dokazan niti jedan takav slučaj, znanstvenici strahuju da bi se mogao dogoditi i ranije nego što se očekuje.

-Drugi slučaj zaraze virusom H10N8 zabilježen je 26. januara u provinciji Jiangxi, što kod nas izaziva veliku zabrinutost budući da dokazuje da je virus nastavio cirkulirati i da bi se mogao sve brže širiti među ljudima - kazala je dr. Mingbin Liu, prenosi Index.hr.

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.