Potres jačine 4,6 stepeni u središnjoj Grčkoj

Potres jačine 4,6 stepeni se osjetio u središnjem dijelu Grčke, sedmicu nakon jakog potresa koji je pogodio otok Cephaloniju i pričinio veliku štetu, saopćio je Opservatorij iz Atine.

Središte potresa, registriranog u 10.14 sati po lokalnom vremenu (08.14 po srednjoevropskom) bilo je 23 kilometra zapadno od mjesta Atalantis, u središnjoj Grčkoj, na oko 150 kilometara sjeverno od Atine. Prema prvim informacijama, nisu prijavljene štete.

Nekoliko potresa umjerene jačine se osjetilo od prije sedam dana u Grčkoj, dok su na otoku Cephalonia u Jonskom moru, pogođenom u nedjelju potresom jačine 5,8 stepeni, oštećene brojne ceste i zgrade.

Nekoliko stotina kuća je proglašeno privremeno neuslovnim za stanovanje nakon što su vlasti izvršile prvu kontrolu na otoku koji ima oko 35.000 stanovnika. Glavno tajništvo javnih radova je ocijenilo u petak da će konačan procenat domova neuslovnih za stanovanje biti oko dva posto od ukupnog broja.   

Na otoku je proglašeno vanredno stanje. Registrirane su brojne replike potresa od prije sedam dana. U srijedu su se osjetili potresi jačine 3,8 i 4,2 stepena u Petrasu, velikoj luci na zapadu Grčke.

Grčka je jedna od evropskih zemalja koju najčešće pogađaju potresi.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.