Austrija: Zatvaraju se 22 policijske stanice

29 Jan 2014
2638 puta

Austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner odlučila je da zatvori 122 policijske stanice širom zemlje, mada je najava naišla na protivljenje svih pokrajina.

-To je čisti program sigurnosti. Ne štedimo nijedan eurocent - objasnila je ona, dodajući da će broj policajaca ostati isti po općinama.

Najveći broj stanica zatvara se u pokrajini Štajerskoj - ukupno 23 od 149; u Koruškoj će se zatvoriti 22 stanice, a u Donjoj i Gornjoj Austriji po 21. O Beču se još vodi rasprava i odluka će biti donijeta krajem idućeg mjeseca.

Reforma, kako je istakla Mikl-Lajtner nosi naziv "Moderna policija", i treba Austriju da učini najsigurnijom zemljom svijeta. Nakon racionalizacije više neće biti stanica s četiri policajaca.

Prema planu ministarke u općinama treba da budu uspostavljene policijske baze gdje bi policajci mogli provoditi po nekoliko radnih sati opremljeni "mobilnom kancelarijom". Policija, kako se planira, moći će da stigne do svake tačke u roku od 20 do 30 minuta, što je zadovoljavajuće.

Predsjednik pokrajine Koruška Peter Kajzer istakao je da ne isključuje mogućnost protestnih mjera zbog ovih planova ministarke, a slično je reagirao i predsjednik pokrajine Burgenland Hans Nisl koji odbija zatvaranje policijskih stanica i zahtijeva veće prisustvo policije.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe okarakterizirao je plan Mikl-Lajtner kao "teški napad na sigurnost Austrijanaca" i da je neodgovorno sprovesti takve mjere u vrijeme rastućeg kriminala, prenosi Blic.

Također i policijski sindikat nije zadovoljan najavom ministarke i izražava sumnju da ova mjera nema veze sa štednjom, kao što je rekla Mikl-Lajtner.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.