Ban Ki-Moon se sastao sa Fidelom Kastrom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon se danas u Havani susreo s bivšim kubanskim vođom Fidelom Kastrom, a sastanak je trajao 55 minuta, objavila je imformativna služba UN-a. 

Tom prilikom su Ban i Kastro razgovarali o "velikom broju tema", uključujući konflikte u Siriji, Centralnoafričkoj republici, Južnom Sudanu i Kongu, ali i glad u svijetu, nuklearno razoružavanje i Milenijumske ciljeve razvoja, prenijela je agencija AP. 

To je prva posjeta čelnika UN-a Kubi, a on se prethodno veče sastao i s aktuelnim predsjednikom te zemlje Raulom Kastrom, Fidelovim mlađim bratom. Glavne teme tog razgovora su bile američke sankcije i stanje ljudskih prava na Kubi. 

Ban Ki-moon se u Havani nalazi kako bi prisustvovao drugom sastanku grupe CELAC, koju je osnovao bivši predsjednik Venecuele Ugo Čaves, s ciljem suprotstavljanja uticaju SAD. 

Samit 33-člane grupe latinoameričkih država, koji je počeo minutom šutnje u znak sjećanja na Čavesa, održava se na komunističkoj Kubi, najbližoj saveznici pokojnog venecuelanskog predsjednika, što je značajan diplomatski potez za zemlju koju Washington pokušava da izoluje petodecenijskim trgovinskim embargom. 

Ban je u Havani pohvalio mnoge inicijative koje sprovode tamošnje vlasti, pa je tako tokom posjete Latinoameričkom medicinskom fakultetu izjavio da kubanski zdravstveni sistem predstavlja "model za mnoge zemlje u svijetu", prenosi Tanjug. 

On je pohvalio Kubu zato što šalje ljekare u krizna područja širom svijeta i istakao da su kubanski doktori bili ključni za smanjenje broja slučajeva kolere na Haitiju i da su pomogli da se popravi vid "miliona ljudi u više desetina zemalja".

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.