Hakovani kompjuteri izraelske odbrane

28 Jan 2014
2594 puta

Hakeri su privremeno sredinom januara preuzeli kontrolu nad 15 kompjutera izraelskih sigurnosnih snaga, objelodanila je sinoć kompjuterska firma, koja je pomogla da "zaraženi" računari budu oslobođeni virusa, ubačenih preko e-mail atačmenta.

 E-mail je izgledao kao da ga je poslala izraelska sigurnosna služba Šin bet, što je navelo nekoliko ljudi da ga otvore. Vjeruje se da palestinski hakeri stoje iza toga. 

Detalje je obelodanio Aviv Raf, glavni tehnolog u firmi "Seculert", istakavši da vjeruje da su Palestinci umješani, jer incident podsjeća na onaj koji se dogodio 2012. godine. Tada je e-mail s kompjuterskim virusom poslat zaposlenima u izraelskoj vladi. 

E-mail poruke poslate u oba slučaju su pisane u sličnom stilu, rekao je Raf. Poruka koja je ovog puta stigla uključivala je atačment, navodno o smrti bivšeg izraelskog premijera Ariela Šarona. 

Raf je rekao da nije jasno šta su hakeri uradili nakon što su osigurali pristup kompjuterima sredinom januara. 

Jedan od kompjutera u koji su prodrli pripada agenciji izraelske civilne administracije, koja izdaje dozvole za ulazak Palestinaca u Izrael i nadgleda prolaz roba između Izraela i Zapadne obale i pojasa Gaze, prenosi Tanjug. 

Kome tačno pripada 14 preostalih kompjutera nije rečeno. Jedan neimenovani izvor izjavio je Reutersu da se radi o odjeljenjima za snabdijevanje izraelske armije. 

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.