Brazil: 20 mrtvih u poplavama

18 Jan 2014
2290 puta

Na jugu Brazila u gradu Itaoka u državi Sao Paulo u poplavi je poginulo 20 osoba, dok je u Rio de Janeiru munja oštetila čuvenu statuu Hrista Spasitelja. 

Bilans mrtvih u poplavi povećan je na 20 osoba, s tim što se šest osoba vode kao nestali, saopćile su u petak lokalne vlasti, podsjećajući na prvobitni bilans od 12 mrtvih. 

Itaoka je poplavljena prošlog vikenda, a zbog velike vode 332 osobe, ili oko 10 posto populacije, ostali su bez krova nad glavom jer se poslije jake oluje prelila reka Palmital. 

U nevremenu su povrijeđene četiri osobe, a oštećeno je oko 100 kuća. Takođe, uništen je i most kojim se ulazi u Itaoku, grad udaljen 340 kilometara jugozapadno od grada Sao Paula, saopćile su lokalne vlasti a prenosi AP. 

Ista agencija je javila da je u četvrtak u oluji oštećena čuvena statua Hrista Spasitelja koja se uzdiže iznad zaliva Rio de Janeira. 

Nevrijeme je pogodilo grad u četvrtak navečer a munja je oštetila desni prst na statui, saopćile su u petak gradske vlasti. 

Tokom oluje prošlog mjeseca, na statui je oštećen srednji prst na desnoj ruci. Još u februaru 2008. godine je provedena velika restuaracija statue nakon što je munja udarila i oštetila glavu i prste na statui, jedne od najvećih kamenih statua Isusa u svijetu,koja se nalazi na brdu Korkovado. 

Statua visoka 38 metara je proglašena novim svjetskim čudom 2007. godine, a napravljena je od 700 tona ojačanog betona. Nju često pogađaju udari groma. Brigu o statui vodi arhiepiskopska dijece za Rio de Janeira. 

Otac Omar Raposo je rekao za Radio Globo da će ona brzo biti popravljena. Po njegovim riječima, crkva posjeduje isti originalni kamen korišten za izgradnju statue, koja je podignuta 1931. godine, prenosi Tanjug. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.