Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja kroz osiguranje javnih stambenih rješenja

28 Jan 2017
26147 puta

Jučer je u Općini Tešanj održan sastanak na kojem su učestvovali Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i Općinski načelnik Suad Huskić.
Razlog sastanka je realizacija projekta Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja kroz osiguranje javnih stambenih rješenja - CEB II, kojim će se ukinutu naselje Vila. Općina Tešanj je obezbijedila lokaciju, sve potrebne dozvole, priključke, nadzor nad izvođenjem radova i cjelokupnu koordinaciju.

Konkretno, za Tešanj je planirana izgradnja objekta za socijalno stanovanje sa 21 stambenom jedinicom i time bi zapravo završili priču o nekadašnjim izbjegličkim naseljima i kolektivnim centrima u Tešnju. Objekat se gradi nedaleko od sadašnje lokacije, odnosno na nekadašnjoj lokaciji sličnog objekta ADRA u Medakovu. U sljedećoj sedmici se očekuje građevinska dozvola, nakon čega se na nivou Federalnog ministarstva i odjela Svjetske banke treba usaglasiti tenderska dokumentacija. Nadamo se da ćemo tokom marta objaviti javni poziv - tender za najpovoljnijeg izvođača, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Namjera je da se u okviru zaduženja Federacije koje iznosi 60 miliona eura konačno riješi pitanje kolektivnih centara na širem području Federacije BiH. Takvih centara je na desetine, negdje oko 93. Projekat u Tešnju je jedan od projekata koji mi realiziramo, dok se drugi realiziraju na području Zenice, Travnika, Mostara i širom Federacije BiH. Plan je da se do 2020. godine pokušaju zatvoriti svi ti kolektivni centri, kazao je Federalni ministar za raeljene osobe i izbjeglice Edin Ramić.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je istakao da će iste aktivnosti biti provedene i na području Republike Srpske.

Objekti koji će biti na ovaj način izgrađeni bit će objekti socijalnog stanovanja i bit će u vlasništvu Općine, a korisnici će biti birani na osnovu javnih poziva, te će imati određenu obavezu za korištenje tog prostora.
Vrijednost projekta je 900.000 KM, a donatorska sredstava su obezbijeđena od Razvojne banke Vijeća Evrope, države Bosne i Hercegovine, a realizovat će se u saradnji sa nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim ministarstvima, kao i UNHCR-om.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.