Australija: Ekstremne vrućine

Ekstremno toplo vrijeme zahvatilo je jugoistok Australije, s temperaturama iznad 40 stepeni Celziusa u nekim područjima, a nekoliko požara niskog rastinja počelo je da divlja tim dijelom zemlje. 

U državi Viktorija, munje su izazvale više od 250 požara u utorak nvečer, saopćile su vatrogasne službe. Upozorenja na požare objavljena su širom države, prenosi BBC. 

U Melbourneu, jedan teniser i dječak koji dohvaća loptice na Australian Openu kolabirali su od vrućine. 

Temperature u gradu ostale su na iznad 30 stepeni Celziusa najvećim dijelom noći u utorak. 

- Ekstremne temperarture (u Viktoriji) tokom naredna tri dana predstavljat će iskušenje za vatrogasne službe i za kompletnu zajednicu. Od ključnog je značaja minimizirati rizik od bilo kakvih požara prije petka - navodi u saopćenju načelnik vatrogasne službe Australije Euan Ferguson.  

U međuvremenu je u Adelaidu, prijestonoici Južne Australije, registriran četvrti najtopliji dan otkako se mjere temperature, s 45,1 stepeni Celziusa.  

Više od 14.000 domova zabilježilo je prekide u snabdijevanju strujom, a za brojne se vjeruje da su izazvani munjama i gromovima, javila je nacionalna TV mreža ABC. 

U Tasmaniji su se pojavili izvještaji o topljenju asfalta na cestama od vrućine. 

Na Australian Openu, kanadski teniser Frank Dancevic kolabirao je tokom meča. 

On je izjavio novinarima kako je vrućina kod njega izazvala "vrtoglavicu" i učinila je da halucinira. 

Kineskinja Peng Shuai izjavila je da su je visoke temperature nagnale na povraćanje tokom meča. Dječak koji skuplja loptice također je kolabirao u još jednom meču. 

- Naravno da je nekolicina igrača osjetila tegobe vezane s vrućinom, ali niko nije zahtijevao značajniju medicinsku intervenciju nakon što je završio meč - izjavio je vodeći medicinski službenik Australian Opena, Tim Wood. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.