PEACE RUN – Trka mira prolazi kroz Tešanj u srijedu 11.05.2016.godine

09 Maj 2016
2011 puta

I ove godine, kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi međunarodna Trka mira – “PEACE RUN”, a za našu državu organizacijske obaveze je preuzelo Udruženje građana “Novi milenijum” Banjaluka.

srijedu, 11.05.2016.godine, kolona trkača iz pravca Teslića prolazi kroz našu općinu, sa kraćim zadržavanjem na platou ispred Osnovne škole “Huso Hodžić”, gdje su im učenici i nastavno osoblje pripremili doček i kratki program. Na ulasku u Tešanj, koloni trkača će se pridružiti i određen broj sportista sa naše općine te učenika Osnovne škole “Huso Hodžić” koji će sa učesnicima utrke prijeći dionicu ulicama grada, od autobuske stanice do osnovne škole. Dolazak kolone i ulazak u Tešanj očekujemo oko 10:30 sati.U nastavku nekoliko informacija o samom događaju:

Najveća svjetska štafetna trka sa bakljom mira povezuje sve evropske zemlje od Lisabona do Rima a start utrke bio je 24. februara 2016.godine, u gradu Portu, Portugal, koji je bio domaćin svečanosti otvaranja evropskog dijela Trke mira. Ova manifestacija je osnovana 1987. godine a sada, u svojoj trećoj deceniji postojanja, predstavlja najveći i najrasprostranjeniji projekat ljudskog napora za mir. Međunarodni tim trkača će iz Porta nositi baklju kao simbol mira – prenoseći je iz ruke u ruku, iz srca u srce, prema istoku kroz cijelu Evropu. Trkači će posjetiti školsku djecu, društvene grupe, organizacije iz svih okruženja, uglednike i sportiste, dijeleći s njima ideale ohrabrenja i podrške za druge u poticanju timskog rada i mira u našim svakodnevnim životima. Trkači će preći više od 24.000 kilometara kroz 47 evropskih zemalja, a evropski dio Trke mira će se završiti u Rimu 8. oktobra 2016. godine.

Trka će se u 2016. godini održati na svim kontinentima u preko 100 zemalja. U narednim mjesecima trkači će trčati oko 100 km na dan. Jedno ili dva vozila će pratiti timove trkača dok svakog dana nose baklju iz grada u grad, a očekuje se da će svaki trkač dnevno pokriti od 10 do 30 kilometara. Podršku su dale mnoge svjetske ličnosti, među kojima su i predsjednik Nelson Mandela, predsjednik Mihail Gorbačov, Majka Tereza i Karl Luis. Karl Luis, glasnogovornik Trke, je rekao: „Noseći baklju, milioni građana naprave korak za harmoniju i premošćivanje kulturnih i društvenih granica koje odvajaju narod od naroda”.

Pozivamo građanstvo da u srijedu, 11.05.2016. godine, izađu na ulice i daju podršku trkačima u prolasku ulicama grada, na relaciji od Autobuske stanice Tešanj do Osnovne škole “Huso Hodić” Tešanj.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.