Malkočević: Ponosan sam što sam selektor ovim dječacima

Kadetska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine vratila se jutros iz Tbilisija gdje je ostvarila historijski uspjeh plasmanom na evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina.

Izabranici selektora Sakiba Malkočevića su u elitnoj rundi kvalifikacija ostvarili dvije pobjede i jedan poraz te se kao drugoplasirani u grupi plasirali na EP.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja kadeti BiH ostvarili su cilj i postali prva bh. nogometna selekcija koja se plasirala na jedno evropsko prvenstvo.

- Učinili smo nešto veliko za državu, a sve čestitke za to pripadaju ovim dječacima. Proteklih deset dana predstavljali smo državu na najbolji način i bili smo najbolji na turniru u Gruziji. Ponosan sam na ove igrače i što sam njihov selektor. Kada vidim u kakvoj konkurenciji smo izborili plasman među 16 najboljih reprezentacija Evrope i ko sve neće igrati na EP-u, uspjeh je još značajniji. Bili smo i ranije jako blizu plasmana na EP i ovaj uspjeh nije slučajan - rekao je selektor Malkočević novinarima po dolasku na Sarajevski aerodrom.

Kapiten reprezentacije Jasmin Čeliković naglasio je da su svi igrači na turniru dali posljednji atom snage za ostvarenje cilja.

- Neopisiv doživljaj. Čestitam suigračima na borbi, volji i htijenju. Dali smo sve od sebe i borili se do posljednje kapi znoja te ostvarili povijesni uspjeh - kazao je Čeliković. 

Kadetska i juniorska reprezentacija u proteklih nekoliko godina igrale su elitne runde kvalifikacija, ali nisu uspijevale u jakoj konkurenciji preskočiti posljednju stepenicu u borbi za plasman na Euro. No, ova generacija igrača do 17 godina, predvođena selektorom Malkočevićem, uspjela je ono što nijednoj selekciji dosad nije pošlo za rukom.

Tehnički direktor Nogometnog saveza BiH Denijal Pirić kazao je da uspjeh nije slučajan i da je on plod rada i strateškog plana u posljednjih pet godina.

- Ovaj uspjeh rezultat je strateškog plana posljednjih pet godina i selektiranja igrača kroz taj period. Projekt je podržao Nogometni savez, a za dvije godine ovi igrači odigrali su više od 30 utakmica. Profilirali smo selekciju i učinili sve da oni postanu prvi koji će u ovoj godini izboriti plasman na Euro - izjavio je Pirić. 

Predsjednik Saveza Elvedin Begić dodao je da je NSBiH učinio sve da mladim igračima pruži što bolje uvjete, a da su oni to krunisali plasmanom na EP.

Kadetska nogometna reprezentacija je na turniru Elitne runde kvalifikacija u Tbilisiju pobijedila selekcije Gruzije i Italije, te u posljednjem kolu poražena od Rusije. Osvojila je drugo mjesto sa šest bodova kao i prvoplasirana Italija.

Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina bit će održano u maju u Azerbejdžanu.

(FENA) H.D.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.