12 najstrožijih kazni u historiji fudbala

18 Dec 2013
2533 puta

Kaznom o zabrani učešća na 10 utakmica, za Josipa Šimunića (35) Svjetsko prvenstvo u Brazilu završilo se prije vremena. Ali ovo nije bila prva drakonska kazna izrečena protiv profi fudbalera. Udarci, doping i neumjesno ponašanje - ovo je 12 najstrožijih kazni u historiji fudbala...

Josip Šimunić
Nakon izrečene kazne o zabrani učešća na 10 utakmica, za Josipa Šimunića (35) Svjetsko prvenstvo u Brazilu se završilo još prije prvog zvižduka. Zbog povikivanja nacionalističkih parola usljed prolaska Hrvatske, nekadašnji igrač njemačke Bundeslige, suspendovan je za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Levan Kobiaschwilli
Nakon relegacione utakmice između Fortune Dusseldorfa i Herthe BSC-a 2012. godine, kapitenu Herthe, Levanu Kobiaschwilliu izrečena je kazna zabrane učešća od sedam i po mjeseci - rekordna cifra u njemačkom prvoligaškom fudbalu. Kobiaschwilli je priznao da je udario sudiju Wolfganga Starka nakon završetka skandalozne utakmice. Njemački nogometni savez je tražio kaznu od godinu dana.

Eric Cantona
Francuski "Enfant terrible", Eric Cantona, na utakmici Manchester Uniteda (Crystal Palace), oborio je gledaoca udarcem nogom. Njegovoj reakciji prethodila je provokacija muškarca iz publike. Jedva je izbjegao dvosedmičnu zatvorsku kaznu, a suspendovan je širom svijeta na pola godine. 16 godina kasnije Cantona je rekao: "Možda mnogi maštaju o tome da udare takvu vrstu osobe. Ja sam to učinio za njih. To im daje neku vrstu slobode."

Diego Armando Maradona
Nakon utakmice Svjetskog prvenstva 1994. godine protiv Nigerije (2:1), kod argentinske svjetske zvijezde, konstatovano je doping sredstvo ephedrin, zbog čega dobija kaznu od 15 mjeseci zabrane. "Odsjekli su mi noge", žali se Maradona plačući. Nakon isteka zabrane, pokušao je vratiti se u nekoliko navrata - 1997. godine čak sa kanadskim sprinterom i dopingašem Benom Johnsonom. Kasnije je ponovo uhvaćen sa kokainom.

David Navarro
U dvoboju Lige prvaka između Valencie i Intera u martu 2007. godine, došlo je nakon kraja utakmice do žestokog natezanja i ganje po terenu. David Navarro, koji je tu utakmicu presjedio na klupi, zaletio se na teren da bi jednim udarcem Interovom Nicolásu Burdissou slomio nos. Špancu je uslijedila zabrana od 7 mjeseci, ali mu je kasnije kazna smanjena na 6 mjeseci. Navarro se kasnije putem SMS poruke izvinio Burdissou.

Roland Wohlfarth
Nakon malonogometnog turnira u Leipzigu 1995. godine, napadač VfL Bochuma testiran je pozitivno na stimulirajuću supstancu norephedrin - time je bio prvi igrač koji je uhvaćen nakon uvođenja doping kontrola u Bundesligi. Sredstvo je u organizam nekadašnjeg igrača Bayerna dopsjelo putem anoreksika. Sud Njemačkog nogometnog saveza mu dodjeljuje kaznu od 2 mjeseca. Vfl Bochum ne reaguje lijepo - Wohlfarth je bez prethodne konsultacije sa klupskim doktorom uzimao lijekove, zbog čega nekadašnjeg bundesligaškog strijelca terete sa 60 000 maraka novčane kazne.

Rio Ferdinand
Engleski reprezentativac i igrač Manchester Uniteda, 2003. godine propušta prethodno najavljeni doping test, te mu se zbog toga izriče kazna od 8 mjeseci. Uz to je Ferdinand bio dužan platiti 72 000 Eura kazne i zbog suspenzije propušta Evropsko prvenstvo u Portugalu. Kao izvinjenje navodi da je termin jednostavno zaboravio, jer je tog dana bio zauzet selidbom. To nije bilo baš tako: fotografi su ga uhvatili u šopingu.

Nemanja Vučićević
U novembru 2005. godine, igrač 1860 Munchena utrljao je sredstvo za rast kose na svoju obrijanu glavu. Peh za njega: sredstvo sadrži zabranjenu supstancu tonikum finasterid. Nakon utakmice protiv Wacker Burghausena, Vučićevića testiraju pozitivno, Njemački nogometni savez ga suspenduje na pola godine, a za to vrijeme mu Lavovi ne isplaćuju platu.

Alexander Walke
Nakon jedne utakmice Svjetskog prvenstva U-20 u Arapskim Emiratima, u krvi tadašnjeg golmana Werdera pronađeni su tragovi THC-a, glavnog sastojka kanabisa. Suspendovan je na 7 mjeseci, te mu je dodijeljena novčana kazna od 10 000 Švicarskih franaka. Bio je to prvi slučaj dopinga u nadležnosti FIFA-e nakon više od 10 godina. Walkeov prethodnik: Diego Armando Maradona.

Juanito
U aprilu 1987. godine sastali su se Bayern Munchen i Real Madrid (4:1) u polufinalu Kupa prvaka. Realov Juanito faulirao je Lothara Matthausa, nakon čega, na podu ležećeg dvostrukog strijelca, udara nogom u leđa i glavu. Juanito je kažnjen sa pet godina odsustva na svim evropskim takmičenjima. Već 1978. godine je internacionalno suspendovan na 2 godine zbog nasilja nad sudijom Adolfom Prokopom. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 2. aprila 1992, kada se vraćao iz glavnog grada Španije, nakon utakmice između Reala i Torino Calcioa u okviru Europske lige.

Adrian Mutu
Adrian Mutu (FC Chelsea) uhvaćen je u oktobru 2004. godine sa tragovima kokaina u krvi, čime je zaradio kaznu od 7 mjeseci. 2010. godine ga ponovo testiraju pozitivno, ali ovaj put na zabranjenu supstancu sibutramin, koji je bio sadržan u sredstvu za čišćenje crijeva. Anti-doping sud Italijanskog olimpijskog komiteta dodjeljuje mu ukupnu kaznu od 9 mjeseci, koja je trebala trajati do kraja oktobra 2010. godine. Fiorentina mu potom smanjuje platu za 50 posto, ali se smiluju početkom februara, nakon što se Mutu izvinio.

Marko Rehmer
Njemački 35-tostruki reprezentativac, u 2004. godini dio je negativnih udarnih vijesti. Nakon bundesligaške partije u kojoj su igrali 1860 Munchen i Hertha BSC Berlin (1:1), Berlinac testiran je pozitivno na glukokortikoid (steroid) betamethason. Bez znanja kluba, kao i klupskog doktora, Rehmer je liječio povredu vilice. Iako nije bila riječ o povredi zakona o zabrani dopinga, bila je to greška u postupku, jer lijek nije prijavljen Njemačkom fudbalskom savezu. Rehmer je kažnjen sa 10 utakmica!

Edgar Davids
Holandski, vjerovatno najpoznatiji, nosioc (sportskih) naočala, 2001. godine izbačen je, od strane Italijanskog nogometnog saveza, iz igre na 5 mjeseci. U A, kao i u B-probi, Davids je pozitivno testiran na nandrolon. Pored toga mu je izrečena i kazna od 90 000 maraka.

{fcomment}

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.