Putin: Blatter pod pritiskom SAD-a da Rusiji oduzme SP

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas kako se Međunarodna nogometna federacija (FIFA) na čelu s predsjednikom Josephom Blatterom nalazi pod velikim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država kako bi oduzela Rusiji organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine.

 On je naglasio da su uhićenja dužnosnika FIFA u srijedu "očigledan pokušaj sprečavanja ponovnog izbora Blattera na mjesto čelnika FIFA-e", prenio je Tanjug vijest agencije Reuters.

 "Ako se išta dogodilo, dogodilo se na teritoriju SAD-a i američke vlasti nemaju pravo provoditi svoje zakone na drugim teritorijima", rekao je Putin i dodao da su uhićenja čelnika FIFA "još jedan pokušaj SAD da proširi svoju jurisdikciju na druge države".

 On je naglasio da Blatter ima punu podršku Rusije.

 Sedmorica dužnosnika FIFA uhićena su u srijedu u ranim jutarnjim satima u hotelu u Zurichu pod optužbom za korupciju, a po zahtjevu američkih vlasti za izručenje.

 Švicarske vlasti su također pokrenule istragu povodom dodjele organizacije svjetskih prvenstava 2018. i 2022. - Rusiji, odnosno Kataru.

 Putin je praktično doveo u pitanje pravo Washingtona tražiti ekstradiciju dužnosnika FIFA-e, pozivajući se na pravo Edwarda Snowdena i osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea da se od američkog tužilaštva kriju u inozemstvu.

 "Na žalost, naši američki partneri koriste takve metode da postignu svoje sebične ciljeve i da nelegalno gone ljude. Ne odbacujem mogućnost da se isto to događa i u slučaju FIFA-e", naveo je Putin. 

(Fena) gp

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.