Cerić i Misimović sportisti godine

Džudistkinja Larica Cerić i fudbaler Zvjezdan Misimović proglašeni su najboljim sportistima Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, u izboru ‘’Nezavisnih novina’’ i Radio televizije Bosne i Hercegovine.

Pobjednicima su nagrade dodijeljene na večerašnjem tradicionalnom Izboru najboljeg sportiste BiH, održanom u Sarajevu, a kojeg već 13. godinu zaredom organiziraju "Nezavisne novine".

Misimović je ‘’krunu’’ najboljeg zaslužio zahvaljujući uspjesima fudbalske reprezentacije BiH, koja će se naredne godine naći u društvu najboljih selekcija svijeta na Mundijalu u Brazilu.

Mnogi su ga okarakterisali kao glavnu polugu i "mozak" bh. tima. Njegova kreativnost u igri često je znala ostaviti bez daha. Kvalifikacioni ciklus za SP okončao je s pet golova i četiri asistencije. Odigrao je devet utakmica i na terenu proveo 773 minute. Rekorder je po broju nastupa u dresu BiH (80), a postigao je 26 golova i nalazi se na drugom mjestu najboljih strijelaca reprezentacije, odmah iza Edina Džeke.

Misimović je odnio titulu ispred Edina Džeke i atletičara Hamze Alića, a nagradu za najboljeg sportistu uručio mu je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Larisa Cerić je treći put izabrana za najbolju sportistkinju. Prve dvije titule dobila je 2009. i 2010. godine, dok je u 2013. u džudo kategoriji preko 78 kilograma osvajala medalje na gotovo svim takmičenjima na kojima je nastupila. 

Osvojila je bronze na mediteranskim igrama u Mersinu i Grand prixu u Rijeci, dok se zlatom okitila sjajnim nastupom na evropskim kupovima u Sarajevu i Beogradu. Uspješnu godinu začinila je zlatom sa Evropskog univerzitetskog prvenstva u Portugalu.

Pored Cerić, u užoj konkurenciji bile su još skijašica Žana Novaković i rukometašica Andrea Prusina.

- Zahvaljujem se svima koji su me podržavali svih ovih godina. Ova nagrada svakako će mi biti podstrek i dodatni motiv za budućnost. Nadam se da ću svojim uspjesima opravdati ovo priznanje - rekla je Cerić kojoj je priznanje uručio predsjednik žirija Dragan Marković.

Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz svijeta sporta, političkog i javnog života BiH, nagrade su dodijeljene u još deset kategorija.

Za najboljeg trenera proglašen je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH, koja je izabrana najboljom ekipom u godini na izmaku.

Moto Izbora najboljeg sportiste BiH je "Podrška sportistima" a u skladu s time i ove godine su dodijeljene nagrade najperspektivnijoj sportistkinji i sportisti, a to su atletičarka Ivana Macanović i džudista Harun Sadiković.

Nagrada za fer-plej ove godine otišla je Rukometnom savezu BiH koji je na svjetskom prvenstvu za juniore u BiH selekciji Konga ustupio opremu i pomogao oko vize i novca za prevoz do naše zemlje. Nagradu za razvoj sporta u BiH također je dobio Rukometni savez BiH, zbog odlične organizacije juniorskog SP-a.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci po 12. put je proglašena najboljom ekipom u sportu za invalide zahvaljujući odbrani zlatne medalje na evropskom prvenstvu, a član reprezentacije Safet Alibašić proglašen je najboljim sportistom u sportu za invalide.

Nagrade za životno djelo dobili su Boro Spasojević i posthumno Alojz Renić.

Bh. atletičar Hamza Alić, koji je na evropskom prvenstvu u Göteborgu osvojio srebrnu medalju u bacanju kugle, ovogodišnji je dobitnik Nagrade publike. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.