Reakcije u reprezentaciji BiH nakon ždrijeba za SP 2014

Napadači nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko i Vedad Ibišević zadovoljni su rezultatom žrijeba grupa za svjetsko prvenstvo u Brazilu.

BiH je u F-grupi sa selekcijama Argentine, Nigerije i Irana.

Edin Džeko je odmah po objavljivanju rezultata na svom Facebook profilu objavio da je "moglo bolje, ali i gore".

- S Nigerijom ćemo se boriti za drugo mjesto i utakmica protiv njih će nam ujedno biti i finalna. Možemo biti zadovoljni, jer smo dobili protivnike s kojima se možemo nositi - napisao je Džeko.

Vedad Ibišević je poručio da je "dobra grupa" te da je "sve na nama". 

Ibišević navodi da je Argentina favorit, a da BiH prolaz u drugu rundu treba tražiti iz mečeva s Nigerijom i Iranom.

Ne mogu biti nezadovoljan rezultatom žrijeba. Mogli smo i mnogo gore da prođemo, možda je moglo i malo bolje da bude, ali sam zadovoljan - kazao je selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić za Agenciju Fena nakon žrijebanja grupa SP-a u Brazilu.
BiH je uvrštena u grupu s Argentinom, Nigerijom i Iranom, a Sušić vjeruje da će BiH voditi borbu za drugo mjesto s Nigerijom.

- Sigurno ćemo mi voditi borbu za drugo mjesto s Nigerijom, mada ne treba potcijeniti ni Iran. Argentina je tu apsolutni favorit i nama je najvažnije od njih ne izgubiti nekom velikom razlikom jer se može desiti da učesnika osmine finala odlučuje gol-razlika. Riječ je o jednoj od najboljih reprezentacija svijeta, koju će predvoditi Messi. Sigurno je da će imati mnogo više navijača od nas i teško je očekvati da možemo pobijediti. No, sigurno je da se nećemo predati jer iznenađenje se dešavaju uglavnom u tim prvim utakmicama - kazao je Sušić.

Dodaje da je ipak ključna utakmica za njegov tim sa Nigerijom. 

- To će biti ključna utamica u kojoj bi nam možda i bod, uz pobjedu protiv Irana mogao biti dovoljan za osminu finala - kazao je.              . 

Prvi susret izabranici selektora Safeta Sušića igrat će protiv Argentine, 15. juna u Rio de Janeiru. U drugoj utakmici  21. juna u Cuiabi nogometaši BiH igraju protiv Nigerije, dok se u trećem susretu u 25. juna u Salvadoru sastaju sa Iranom. 

Prvi favorit  F-grupe je selekcija Argenitne, koja je dva puta osvojila naslov svjetskog prvaka, 1978. u svojoj zemlji i osam godina kasnije u Meksiku. Pored toga Argentici su još dva puta nastupili u finalima svjetskih prvenstava, 1930. u Urugvaju i 1990. u Italiji. Ekipu selektora Alejandra Sabelle, koja je 19. novembra u prijateljskom susretu savladala BiH sa 2:0 u američkom St. Lewisu,  predvodi najbolji igrač svijeta Lionel Messi. U trećoj reprezentaciji svijeta na FIFA-inoj rang listi, koja se ubraja u najuži krug favorita u Brazilu, nalaze i ostale zvijezde - Carlos Tevez, Javier Mascherano, Angel Di Maria, Sergio Ageuro i drugi, koji su nosioci igre u vodećim evropskim klubovima. 

Drugi protivnik BiH biće trostruki afrički prvak - Nigerija. Najbolje nastupe na svjetskim prvenstvima Nigerija je zabilježila  je 1994. i 1998.godine kada je izborila drugi krug takmičenja. U ekipi selektora Stephena Keshija ključni igrači su član Chelsea John Obi Mikel, veteran Vincent Enyeama, te napadači Victor Moses, Ahmed Musa i Emmanuel Emenike. 

Reprezentaciju Iranu sa klupe vodi Portugalac Carlos Queiroz. Trostruku azijski prvaci (zadnji put 1976.) dosad su tri puta učestvovali na svjetskim prvenstvima, ali nikada nisu prošli u drugi krug. Predvođeni tadašnjim zvijezdama Ali Daeijem, Karimom Bagherijem i Mehdijem Mahdavikijom Iranci su jedinu pobjedu na SP zabilježili  2006. u Njemačkoj kada su sa 2:1 bili bolji od SAD. Današnju generaciju predvode  kapeten Javad Nekounam, te Masoud Shojaei,  Reza Ghoochannejhad, Ashkan Dejagah i Andranik Teymourian. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.