Prvi kamp golmana u BiH, podrška i Manuela Neuera

Prvi golmanski kamp u Bosni i Hercegovini bit će organiziran polovinom juna u općini Vogošća, a podršku kampu dao je jedan od najpoznatijih golmana svijeta Manuel Neuer iz Bayerna.

Inicijativu za petodnevni kamp golmana dao je bivši golman zagrebačkog Dinama, Malmea i Minhena Adi Musić. 

Suorganizator kampa za golmane ''Sarajevo 2014'' Nijaz Šivšić za Agenciju FENA kaže da je inicijativa za kamp pokrenuta početkom godine te da su do sada golmani iz osam zemalja Evrope izrazili želju da učestvuju u aktivnostima kampa. 

Po Šivšićevim riječima doći će šest golama iz Njemačke koje Musić trenira u Münchenu, a koji brane za klubove iz nižih rangova takmičenja, tri golmana iz Hrvatske, dvije golmanke iz Švedske, jedan iz Turske te švicarski trener golmana koji je spreman podijeliti 27-godišnje iskustvo s učesnicima kampa. 

Osim toga, naglašava Šivšić, doći će i predstavnici dviju agencija iz Njemačke koji će pratiti talentirane mlade ljude, s mogućnošću da nekome ponude i potpisivanje ugovora. 

Planirano je da u aktivnostima učestvuju djeca od 12 godina, ali, navodi Šivšić, zbog interesovanja porodica s djecom mlađom od 12 godina, bit će oformljena ''bambino'' grupa koja će trenirati prije ili poslije starije grupe. 

- Iznenadilo nas je što imamo gotovo jednak broj prijava iz BiH i van granica države. Ovo je za cijeli region nova stvar - kazao je Šivšić te dodao da su svi fokusirani na talente u fudbalu, a da su golmani u sjeni. 

Bosanci i Hercegovici iz cijele Evrope izražavaju želju da njihova djeca učestvuju u kampu, a Šivšić kaže da su organizatori dobili ponude iz Slovenije da sljedeći kamp bude organiziran u toj državi. 

Osim što akcent nije na golmanima, dodaje Šivšić, bh. škole golmana su jako stare, i rade s opremom koja je korištena prije deset godina. 

- Golman bh. fudbalske reprezentacije Tomislav Piplica rekao mi je da je najveći nedostatak edukacija kako golmana tako i trenera. Istaknuo je da treneri improviziraju. Zbog finansijskih sredstava ne idu vani, ne uče nove tehnike, a oprema koja se vani koristi ovdje je nepoznanica - kazao je Šivšić. 

Najavljuje da će organizatori kampa donijeti znanje i vještine, ali i nove sprave za vježbanje i rekvizite. 

Zadovoljan je odzivom za učešće u kampu, ali s obzirom na to da je prvi put, navodi, siguran je da će u narednom periodu biti i veći odziv zainteresiranih, ali i brojniji kampovi. 

Do sada je pristiglo 20 prijava iz BiH i nešto manje od 20 iz inozemstva.

- Naši golmani postaju poznati i slavni tek odlaskom iz BiH. Asmir Begović je vani postao vrhunski golman, da je ovdje ostao ne bi bio na tom nivou - akcentirao je Šivšić te dodao da je podršku kampu, osim Begovića dao i Samir Handanović koji je pozvao trenere golmana da budu njegovi gosti na treninzima u Interu. 

Organizatorski tim, navodi Šivšić, radi na tome da finansijski pomogne golmanima iz BiH. Uputili su dopise domaćim kompanijama da finansiraju po jednog golmana za vrijeme kampa. Naglasio je da su dvije kompanije već obećale finansiranje bh. mladih golmana. 

Prvom kampu golmana podršku su dali Manuel Neuer i njegov trener Toni Topalović te cijela reprezentacija BiH.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.