Lovci Doboj Juga nastavljaju tradiciju u lovačkim gađanjima Istaknuto

25 Mar 2014
3391 puta

Četrdesetčetiri godine na prostorima Doboj Juga lovci, članovi LO 'Srndać' ljubomorno gaje tradiciju u gađanju na statičnu metu i na glinene golubove. Prosječno na ovim takmičenjima uzme učešće između sto i sto pedeset lovaca iz svih krajeva naše zemlje, pa čak i inostranstva tako da je za pomenuti protekli period kroz ova natjecanja prodefilovalo blizu pet hiljada lovaca.

Ove godine domaćinu, LO 'Srndać' Doboj Jug odazvali su se lovci iz dvanaest lovačkih organizacija i društava (LO 'Kiseljak' Tešanj, Sekcija ovog društva Tešanjka,'Smolin' Blatnica i članovi njihove sekcije iz Kamenice, 'Fazanka' Doboj Istok, 'Zvijezda' Vareš, 'Srndać' Breza,' Orlovik' Žepče i njihova sekcija 'Begov Han' 'Soko' Maglaj, 'Fazan' Usora, 'Zmajevac' Zenica,'Zec' Ilijaš 'Vučijak' iz Bosanskog Broda i po prvi puta LO 'Biserna' iz Goražda. Članovi nekoliko lovačkih organizacija(Breza, Ilijaš, Orlovik, Streljačkog organizacije 'Zigana' Tešanj...) su došli dan ranije , pa su se u lovačkoj kući na izletištu Dubrave u Mravićima družili do kasno u noć. Na improvizovanom strelištu na lokalitetu Dubrave sutradan se natjecalo devedeset lovaca u gađanjima na statičnu metu i na glinene golubove,da bi ,nakon okončanja gađanja organizovan zajednički ručak i proglašenje pobjednika uz muziku,druženje i tombolu koje je domaćin priredio u velikoj Sali Doma kulture u Matuzićima. I ova manifestacij je protekla u okviru obilježavanja 'Martovskih svečanosti Doboj Jug 2014' koje su posvećene 21. martu-Danu ove općine.

Treće mjesto i nagradu za ovo mjesto u gađanju na stabilnu metu osvojio je Franjo Paškić iz LD 'Smolin' Blatnica, drugo mjesto je pripalo Nerminu Smajiću iz LO 'Kiseljak' Tešanj, dok je ubjedljivo najviše krugova(pogodaka sačmaricom) na meti i imao Selim Škiljo iz LO 'Srndać' Doboj Jug.
Nakon raspucavanja zbog identičnih rezultata u gađanju na glinene golubove treće mjesto zauzeo je Nermin Smajlović iz LO 'Fazanka' Doboj Istok. Član LO 'Kiseljak' Tešanj - Sekcija Tešanjka Senad Mešić već nekoliko godina zaredom osvaja nagrade u ovom takmičenju. Za malo mu ne nedostajalo da osvoji prvo mjesto. Ipak se morao zadovoljiti nagradom za drugu poziciju, dok je Semir Žepčan iz Streljačke organizacije 'Zigana' Tešanj pobjednik ovogodišnjeg takmičenja.
Da i ovo druženje ostane u sjećanju, bude zabavno i zanimljivo, domaćin s e pobrinuo da organizuje vrijednu tombolu u kojoj je glavnu nagradu, lovačku pušku dobio Derviš Hasanspahić iz Radovica kod Zenice, član LO 'Zmajevac'. Svi učesnici su odali priznanje organizatoru, minutom ćutnje i učenjem fatihe podsjetili se na nedavno preminulog dugogodišnjeg lovca i predsjednika LO 'Srndać' Doboj Jug Osmana - Rame Muratovića. U zabavnom dijelu programa muzikom i pjesmom su začinili bend Maja - Elvo iz Mravića, te mladi lovci iz Ilijaša Lale i Poljo svirajući saz, te njihov kolega - lovac i harmonikaš Nusret Tahirović.Svim lovačkim organizacijama i sponzorima su uručene zahvalnice, kao i dvojici najmlađih učesnika Enveru Ramiću iz Kraševa i u kategoriji lovačkog podmlatka Belminu Handžiću iz Tešnja.

(Miralem BEGIĆ, 24.03.14.)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.