Šef Red Bulla presretan: ‘Obranio je naslov na tako dominantan način’

17 Okt 2022
1207 puta
Šef Red Bulla presretan: ‘Obranio je naslov na tako dominantan način’ Maxime Renard on Unsplash

Max Verstappen osvojio je svoj drugi naslov prvaka svijeta u Formuli 1 zahvaljujući dominantnoj pobjedi na Suzuki, a do kraja su preostale još četiri utrke (Sjedinjene Američke Države, Meksiko, Sao Paulo, Abu Dhabi).

Nakon završetka utrke došlo je do sveopće konfuzije oko toga hoće li se dodijeliti puni bodovi unatoč skraćenoj utrci, ali za razliku od finala u Abu Dhabiju prošle godine, Verstappenov uspjeh nije bio pomućen kontroverzama. Tada je Max pretekao Lewisa Hamiltona u posljednjem krugu postavši po prvi put najbolji na svijetu. Time je prekinuo dominaciju Britanca i njegovog Mercedesa, kako je tada pisao hrsport. Ovo je šesti vozački naslov za Red Bull. Najuspješniji vozač im je Sebastian Vettel koji je u razdoblju od 2010. i 2013. čak četiri puta bio prvak svijeta u Formuli 1.

‘Prošle je godine skinut pritisak s ramena’

Nakon utrke, šef Red Bulla, Christian Horner, upitan je može li uživati u ovom uspjehu više nego prošle godine: "Učiniti to s četiri preostale utrke, mislim, to je doista izvanredna izvedba. Mislim da je Max ove godine bio s drugog planeta, dominirao je ovim prvenstvom, vođen takvom zrelošću, takvim samopouzdanjem. Ova je utrka bila puno manje kontroverzna od prošlosezonske titanske bitke u Abu Dhabiju. Također, ovo je velika pobjeda i za tim. Dakle, nakon osam godina osvojili smo i konstruktorski naslov. Nijedna druga momčad nije nam se približila.”

Horner je priznao drugačije okolnosti u usporedbi s prošlom godinom: “Vozački naslov je vozački naslov", rekao je. "Što se tiče ovog, mislim da je ‘krvni tlak’ puno niži nego u Abu Dhabiju. A za Maxa, koji je prošle godine postao svjetski prvak, noseći taj broj jedan na bolidu, vozio je s takvim samopouzdanjem ove godine i obranio je naslov na tako dominantan način. Bilo je zadovoljstvo vidjeti ga da je ove godine dosegao novu razinu."

Horner se složio da se vozači često suočavaju s manjim pritiskom nakon osvajanja svoje prve titule, što im omogućuje da naprave korak dalje: “Mislim da se u prošloj godini odvijala prava borba između dva titana", rekao je. “Tim osvajanjem Svjetskog prvenstva prošle godine, što se dogodilo sa Sebastianom i sada se ponovno dogodilo s Maxom, skinut je taj pritisak s ramena. Max je u formi svog života, vozi nevjerojatno dobro, tim radi na iznimno visokoj razini, snaga i dubina koju imamo u cijeloj organizaciji je ogromna. Jako smo ponosni na njega i očito ćemo uživati u ovom trenutku. No, usredotočimo se na ostatak prvenstva. ‘Checo’ Perez osigurat će to drugo mjesto u prvenstvu."

‘Izuzev početka sezone, dominirao je ovim prvenstvom’

Pobjeda na Suzuki nije bila jednostavna, budući da je Verstappen, iako favorit prema kladionicama, zamalo izgubio od Charlesa Leclerca u prvom zavoju, te je morao na “mišiće” sačuvati vodstvo: "Imali smo užasan start, Max je imao dosta proklizavanja", rekao je Horner. "Ali, onda je krenulo na bolje.”

Unatoč očitoj lakoći s kojom je poveo, nije to bilo nimalo jednostavno poslijepodne za Verstappena i njegov tim: “Toliko se toga dogodilo. Staza se zapravo počela sušiti, a ove gume ne vole energiju, posebno u prvom sektoru, možete im napraviti jako puno štete, a Max je samo kontrolirao proklizavanje, kontrolirao temperaturu, pazio na te gume, i na kraju – pobijedio. Mislili smo da će nam nedostajati jedan bod. Dakle, imali smo ideju da ga pozovemo u boks, kako bismo dobili najbrži krug, ali nismo bili sigurni hoće li ‘Checo’ prijeći Charlesa ili ne. Izuzev nekoliko teških utrka na početku sezone, dominirao je ovim prvenstvom.

S tek napunjenih 25 godina, Max Verstappen već slavi drugi F1 naslov. Time je ponovno osvjetlao obraz vagama, donijevši ovom horoskopskom znaku peti trofej, kako prenosi vozim.hr. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će motivacije ovaj Nizozemac imati u godinama koje slijede.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.