Izvještaj CZ 31.08.2023.

Red.

Broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

Dana 30.08.2023. godine oko 17:00 sati područje općine Tešanj je zahvatilo jače nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra, kišnim padavinama i grmljavinom.  Usljed udara vjetra zabilježene su 3 intervencije Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ)  i to:

-          -U 17:45 sati ekipa PVJ je intervenisala u stambenom naselju Krndija kojom prilikom je došlo do pada stabla na prilaz parkingu. Isto je uklonjeno.

-          -U 18:05 sati ekipa PVJ je intervenisala u naseljenom mjestu Logobare kojom prilikom je, takođe došlo do pada stabla na asfaltni put. Isto je uklonjeno.

-          -U 18:15 sati ekipa PVJ intervenisala  je u naseljenom mjestu Tešanj kojom prilikom je došlo do pada stabla na stambeni objekat. Prouzrokovana je manja materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih.

-          Zabilježena je i prijava pada stabla na objekat u naseljenom mjestu Medakovo, ali zbog elektro vodova i drugih uslova tehnička intervencija nije mogla biti završena.

-           Jaki udari vjetra su prouzrokovali i štetu na dalekovodnoj i niskonaponskoj mreži, zbog čega su pojedini dijelovi općine ostali bez električne energije. Većina kvarova je sanirana tokom noći, osim trafo područja Dubalj Logobare, gdje se vrši sanacija kvara.

 

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi. Zbog završetka radova na sanaciji puta na klizištu Cerovac na LC-8 mogući su povremeni zastoji u odvijanju saobraćaja. Vozačima se preporučuje da i dalje koriste alternativne pravce kako bi se izbjegli zastoji.

Saobraćaj se jutros odvija po suhim putevima uz ograničenje u odvijanju saobraćaja na LC 8.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

Stanje u 08:00 sati: umjereno do pretežno oblačno;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 15ºC;         

-Relativna vlažnost: 95%;

-Pritisak: 982,0 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: 18 lit/m2;

-Vodostaj rijeka:  BOSNA, USORA, TEŠANJKA – Ispod normalnog.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirana su:

-          2 narušavanja javnog reda.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 81 intervenciju, od toga 15 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 13 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođena je 1 muška i 1 ženska beba.

 

6.

Snabdjevanje energentima i vodom

ELEKTRIČNA ENERGIJA- Zbog jakih udara vjetra proteklog dana pojedini dijelovi općine su ostali bez električne energije. Trenutno je bez napajanja trafo područje Dubalj Logobare i nadležne ekipe vrše otklanjanje nastalog kvara.

VODA- Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

 

7.

Ostale informacije

/

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.