Makedonija: Vojska pomaže u pripremi izbjegličkog centra blizu Đevđelije

Ministar odbrane Republike Makedonije Zoran Jolevski se sastao u Đevđeliji s pripadnicima vojske, lokalnim stanovnicima i volonterima koji pomažu hiljadama izbjeglica i imigranata s Bliskog istoka koji dolaze preko grčke granice.

Ministar Jolevski je rekao da će izgradnja objekta koji će biti korišten kao privremeni smještaj za izbjeglice biti završen uskoro, javlja Makedonska informativna agencija (MIA). 

- Mi se organizujemo, prijem imigranata ide po planu i vlada Republike Makedonije radi sve u njenoj moći sa sredstvima koje ima na raspolaganju da pomogne i primi ove ljude. Nadamo se da će se razviti zajednička evropska strategija, jer je ovo izazov za cijeli kontinent - rekao je Jolevski. 

Vlada je proglasila krizno stanje u regiji Đevđelije i na sjevernoj granici sa Srbijom, koju većina izbjeglica koristi kako bi izašla iz zemlje i ušla u Srbiju. 

Obzirom na nekontrolisan priliv izbjeglica iz Grčke i nedostatku koordinacije s vlastima Grčke, makedonska policija i vojne jedinice su poslate da evidentiraju imigrante i kontrolišu njihov priliv, u skladu s dostupnim prevozom i objektima stanovanja. 

U nekoliko navrata tokom proteklih nekoliko dana imigranti su pokušali da se proguraju kroz policijske linije, obično u trenutku kada bi pripadnici policije napravili prolaz za najranjivije imigrante, odnosno porodice s djecom, starije i bolesne osobe.

Jolevski je dodao da vojni inžinjeri pomažu u procesu pripreme novog prijemnog područja u polju blizu Đevđelije, također blizu granice, što će zamijeniti privremeni kamp na glavnoj nezakonitoj granici duž željeznice koridora 10. 

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Cavkov je također posjetio Đevđeliju u subotu kako bi tražio od vlasti grčke policije da uspostave koordinaciju s makedonskom stranom u vezi s ovim problemom.

Uobičajeni priliv nekoliko stotina imigranata i izbjeglica dnevno tokom proteklih nekoliko mjeseci je porastao na nekoliko hiljada dnevno jer je Grčka ubrzala pomorski prevoz iz Turske na Egejske otoke usmjeravajući ih prema makedonskoj granici. 

Većinu izbjeglica čine muškarci iz Sirije, desetine njih s porodicama, ženama i djecom, dok velika većina samo prolaze kroz Makedoniju kako bi došli do Srbije. Nakon što dođu blizu Đevđelije koriste željeznicu ili autobuse kako bi došli do pograničnih sela sa Srbijom, blizu graničnog prijelaza Tabanovce te ponovno nezakonito prešli granicu, ovaj put iz Makedonije u Srbiju. 

Predstavnici UNHCR-a u Srbiji su izjavili da je ukupno 7.000 ljudi prešlo iz Makedonije u Srbiju u noći sa subote na nedjelju. 

(Fena) ab/jc

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.