5000 slovenskih ljekara štrajkuje za veće plate, promjene u zdravstvu

Slovenski ljekari zaposleni u javnim ustanovama počeli su u četvrtak ujutro 24-satni štrajk kojim traže povećanje plata i promjenu normativa rada.

U štrajku učestvuje oko 5000 ljekara i stomatologa, objavio je njihov sindikat Fides koji je organizovao protest. Sindikat tvrdi da ljekari štrajkuju ne samo zbog lošeg položaja te struke nego i zbog višegodišnjeg odgađanja cjelovite reforme u zdravstvu.

 Ljekari u javnim bolnicama i domovima zdravlja primaju zbog štrajka samo hitne slučajeve te pacijente starije od 65 i mlađe od 18 godina, a normalan rad odvija se i na ginekološkim i onkološkim odjelima.

 Ministrica zdravlja Milojka Kolar rekla je da je štrajk načelno legitiman, ali da vlada ne može pristati na ucjene te negira da je odbijala komunikaciju s ljekarskim sindikatom.

 Ljekari zahtijevaju povećanje plata tražeći da prosječna plata ljekara bude trostruki iznos prosječne plate u državi. Nadalje zahtijevaju promjenu normativa rada jer se zbog preopeterećenosti ne mogu posvetiti pacijentima.

 Nacionalni zavod za zdravstveno osiguranje objavio je da bi za udovoljavanje njihovim zahtjevima bilo potrebno dodatnih 200 miliona eura godišnje, što znači da bi doprinose za zdravstvene usluge trebalo povisiti.

 Ljekari se žale i na pad ugleda njihove profesije i snižavanje standarda što se ogleda i u padu njihovih plata. Upozoravaju da mlađe ljekare takvo stanje potiče na odlazak u inostranstvo i da Sloveniji u zdravstvenom sistemu trenutno nedostaje najmanje 200 ljekara prema evropskim standardima.

 Ankete provedene ove sedmice pokazale su da javnost nije naklonjena zahtjevima ljekarskog sindikata, pa je nešto više onih koji smatraju da su zahtjevi ljekara pretjerani od onih koji sa štrajkom simpatiziraju.

 (Fena) zp

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.