Slovenija će pažljivo pratiti najavljeni skup talijanske desnice u Goriziji

Slovenska vlada neće od Italije tražiti zabranu skupa na kojemu će u subotu u talijanskoj Goriziji, uz samu granicu sa Slovenijom, nekoliko tisuća pripadnika krajnje desnice slaviti ulazak Italije u prvi svjetski rat na strani Antante, ali će pažljivo pratiti događaje na toj manifestaciji, prenose u srijedu slovenski mediji.

Prijedlog da se prosvjednom notom od Italije zatraži zabrana skupa "neofašističkih crnokošuljaša" u Goriziji, koji navodno planiraju i marš svojih pripadnika do obližnje slovenske Gorice, vladi je sugerirala oporbena Udružena ljevica (ZL), ali takva sugestija nije prihvaćena.

Ministarstvo vanjskih poslova navelo je u priopćenju za javnost da je riječ o okupljanju dijela krajnje desnice koje je u demokratskoj Italiji marginalno i da stajališta udruge koja priprema tu manifestaciju nemaju veze sa službenim stajalištima talijanske vlade.

No, Slovenija će pažljivo pratiti razvoj događaja i u skladu s tim reagirati, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Desničarska neofašistička organizacija Casa Pound, nazvana prema slavnom ali i kontroverznom američkom pjesniku Ezri Poundu, koji je niz godina živio u Italiji i simpatizirao s Mussolinijevim fašizmom, za subotu je u Goriziji najavila skup više tisuća svojih pripadnika pod parolom: "Ustani, bori se, pobijedi".

Njime žele obilježiti 70. obljetnicu ulaska Italije krajem svibnja 1915. godine u prvi svjetski rat na strani pobjedničkih sila Antante. Temeljem tajnog sporazuma Italiji su za ulazak u rat bili obećani i dijelovi Austro-Ugarske naseljeni Hrvatima i Slovencima u Istri i Primorju, do kojih je nakon rata i raspada Austro-ugarske monarhije i došla, te ih zadržala do poraza fašističke Italije u II. Svjetskom ratu, nakon čega su pripojeni tadašnjoj Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj i Sloveniji.

Slovenski mediji navode da su protiv najavljenog desničarskog skupa u Goriziji, bojeći se incidenata, prosvjedovale i neke stranke i organizacije antifašističkog karaktera u samoj Italiji, ali pojedinci iz redova slovenske manjine u Trstu i Goriziji.

Ljubljansko "Delo" u srijedu navodi da desničarski "crnokošuljaši" iz Case Pound u subotu planiraju i marš do slovenske granice, ali da su i prije toga mogući incidenti mitingaša s protivnicima toga skupa koji bi mogao promicati iredentizam.

Talijanska javnost je uznemirena jer je fašizam u Italiji zabranjen ustavom, navodi "Delo" te dodaje da će Goriziju u nedjelju posjetiti talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

(Fena) rg

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.