Beograd: Nastavljeno saslušanje Jasne Matić i još troje osumnjičenih

Saslušanje Jasne Matić, bivše ministrice za telekomunkacije i nekadašnje direktorice Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), kao i još troje bivših rukovoditelja te agencije, nastavljeno je danas prije podne u Tužiteljstvu za organizirani kriminal, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu. 

Njih četvero uhićeno je jučer ujutro i određeno im je zadržavanje od 48 sati po odobrenju tužitelja, a saslušanje je počelo juče popodne. 

Osim Matićeve, tužiteljstvo će u tom roku saslušati i ostale osumnjičene - Božidara Laganin, Vesnu Perić i Bojana Jankovića zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo zlouporabe službenog položaja, rekao je jučer specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević. 
Prema njegovim riječima, njima se kaznenom prijavom Uprave kriminalističke policije na teret stavlja zloupotreba službenog položaja u SIEPA, jer su od 2006. do 2013. godine, neosnovanim isplatama po osnovi "ugovora o nepostojećim autorskim djelima" oštetili proračun Srbije za oko 120 milijuna dinara, a za sebe i druge osobe pribavili imovinsku korist od 90 milijuna dinara. 
Nakon saslušanja tužiteljstvo će odlučiti o daljnjim koracima u tom postupku. 
Policija je jučer priopćila da su kršeći nekoliko zakona, osumnjičeni zaključivali fiktivne ugovore između zaposlenih u SIEPA kao fizičkih osoba i Agencije, koji se odnose na poslove koji su bili u opisu poslova zaposlenih u Agenciji. 
Na taj način, sredstva iz proračuna bila su korištena za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim djelima. 
Proračun je time oštećen za 119.609.216,16 dinara, sebi i drugim fizičkim osobama pribavili su protupravnu imovinsku korist od 91.964.865 dinara , dok razlika od 27.644.351,16 dinara predstavlja ukupan iznos obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa po tom osnovu. 
Jasna Matić bila je direktorica Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza od 2004. do svibnja 2007. godine, Vesna Perić od svibnja 2007. do lipnja 2010. godine, Bojan Janković bio je zamjenik direktora od 2007. do 2013. godine, dok je Božidar Laganin na mjestu direktora bio od srpnja 2010. do studenoga 2013. godine. 
Matićeva je za ministricu za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. srpnja 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državne tajnice za digitalnu agendu, pri ministarstvu kulture vodila i u rekonstruiranoj vladi, obrazovanoj ožujka 2011. 
Prethodno je bila državna tajnica za ekonomske odnose s inozemstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus. 
Bila je i specijalna savjetnica potpredsjednika vlade Miroljuba Labusa.

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.