Slovenski parlament odbio izmjene teksta himne

Slovenski parlament u četvrtak je većinom glasova odbio prijedlog vodeće oporbene stranke o izmjeni teksta državne himne.

Prema sadašnjem zakonu, na glazbu slovenske himne pjeva se sedma strofa iz poeme "Zdravljica" slovenskog romantičnog pjesnika Franca Prešerna. U njoj se govori o prijateljstvu među narodima i želji da granice ne stvaraju neprijatelje.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša predlagala je da se u službenu verziju himne uvrsti i sedma kitica iste poeme u kojoj se poziva Boga neka čuva slovenski narod.

Protiv izmjene himne izjasnila se i vlada, a zastupnici su prijedlog izmjena odbili sa 24 glasa za i 46 protiv. Službeno tumačenje je da se sadašnja verzija službene himne uobičajila i da bi predložena verzija s novim stihovima bila predugačka, no predlagači smatraju da stranke ljevice koje su u većini ne žele da se u himni spominje Bog.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.