Podgorica: Krivokapić, Tito, Marx i Engels na fresci koja prikazuje pakao

FOTO: vijesti.me FOTO: vijesti.me

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić oslikan je na jednoj od freski pravoslavne crkve Kristovog uskrsnuća u Podgorici, na kojoj je prikazan pakao.

Podgorički paroh Velibor Džomić kazao je da je Krivokapić svoje mjesto u paklu osigurao neuspjelim pokušajima progona Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prema njegovim riječima, u spomenutoj crkvi u Podgorici na freskama su prikazani oni koji su se "proslavili" neuspjelim pokušajima progona Mitropolije, a posebno svećenika i monaha u vrijeme izgradnje hrama.

Ima ih više, a lik čuvenog europejca Ranka Krivokapića, shodno zaslugama, naslikan je u okviru kompozicije pakla, kazao je Džomić listu Vijesti, prenio je Tanjug.

Na fresci, koja oslikava pakao, osim Krivokapića, naslikani su i Karl Marx, Friedrich Engels, Josip Broz Tito.

Mediji su ranije objavili da je na fresci u crkvi Kristovog uskrsnuća u Podgorici oslikan lik sličan premijeru Mili Đukanoviću, ali Džomić nije želio ni da potvrdi, ni demantirati da je u pitanju aktualni predsjednik Vlade Crne Gore.

Ima nekih koji u jednom liku na fresci prepoznaju Đukanovića, a drugi ne. To je i razumljivo, jer freske, pored svoje sakralnosti, imaju i umjetnički izraz tako da nije čudno da se desi da neki jedno djelo promatraju na jedan, a drugi na drugi način. Ili, što bi se reklo u onoj pjesmi - možda jeste, možda nije, kazao je Džomić.

On je pozvao sve one koje zanima nalazi li se na fresci i lik Đukanovića da dođu u crkvu i sami pogledaju.

Na fresci, koja se nalazi u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije predaje hram Isusu Kristu.

Na istoj fresci oslikani su i pokojni patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle s oreolom sveca, pokojni patrijarh moskovski Aleksej, pokojni arhiepiskop atinski Kristodulos, arhitekt crkve Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, svećenici i narod.

Kamen temeljac za izgradnju te crkve 9. kolovoza 1993. postavila su tri patrijarha, carigradski Bartolomej, srpski Pavle i moskovski Aleksej.

Hram Kristovog uskrsnuća građen je dva desetljeća, a posvećen je 7. listopada prošle godine u okviru obilježavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.