Župnik Župe Jelah don Ilija Marinović posjetio Medžlis IZ-e Tešanj i obišao Gazi Ferhad-begovu džamiju

21 Dec 2017
28497 puta

Danas je (srijeda, 20.12.2017.) župnik župe Jelah don Ilija Marinović posjetio Medžlis IZ-e Tešanj i obišao Gazi Ferhad-begovu džamiju. Domaćin mu je bio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić sa saradnicima (predsjednik IO Zehrudin Kruško i rukovodstvo OO Ilmijje).

Razlog ove posjete je izražavanje osobne solidarnosti, kao i solidarosti vjernika koje predstavlja, sa Medžlisom IZ-e Tešanj nakon rušenja stoljetnog minareta Gazi Ferhad-begove džamije u Tešnju.

Don Ilija se duže vremena zadržao u toplom i prijateljskom razgovoru sa domaćinima međusobno razmijenivši brojne informacije o radu i funkcionisanju župe i medžlisa, a potom obišao džamiju gdje su ga domaćini upoznali sa objektom džamije i minareta izgrađenim u periodu 1558-1559., izvršenim sanacionim radovima te planiranoj restauraciji pod nadzorom Federalnog zavoda za zaštitu spomenika (objekat nulti spomenik kulture), i još jednom srdačno zahvalili na posjeti i iskazanoj solidarnosti župniku i vjernicima župe Jelah uz čestitku za predstojeće praznike.  

 Župa sv. Ivana Krstitelja u Jelahu je mlada župa, utemeljena Dekretom Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog br. 2084/75 od 16. prosinca 1975., i nalazi se u općini Tešanj. Do tada je Jelah bio samostalna kapelanija župe Žabljak. Na teritoriju župe postoje dvije crkve, od kojih je župna sv. Ivana Krstitelja. 

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.