Duga Ideal: Drvo - dar prirode – zaštitimo ga

07 Avg 2015
2410 puta

Drvo je prirodni kompozitni materijal koji ima brojna upotrebna svojstva: žilavo je, tvrdo i elastično, prirodno je lijepo i raznovrsno, te jednostavno za obradu. Drvo je trajan materijal i ima dobra izolacijska svojstva.

Ipak, uprkos svojim vrlo dobrim svojstvima, izuzetno je neotporno na vanjske uticaje, osjetljivo na UV zračenje (sunce može promijeniti boju drva, a ujedno rastvara lignocelulozu), vlagu (uzrokuje dimenzijske promjene drva) i biološke nametnike.

Zaštitite drvo od štetočina i utjecaja atmosferilija
Drvo3 zasticeno nezasticenoVanjsku drvenu stolariju i drvene ograde treba redovno zaštititi premazima kako bi se osigurao što duži vijek trajanja.
Bojenjem drvenih površina izloženih vremenskim uticajima, osim što se obnavlja njihov izgled, drvo se štiti od štetočina i uticaja atmosferilija te usporava njegovo propadanje. Drvo bez zaštite, izloženo vremenskim uticajima, će propadati zbog upijanja vlage te izblijediti uslijed izloženosti sunčevim zrakama. Kako biste spriječili ovakvo propadanje, potrebno ga je zaštititi premazima koji odbijaju vodu i UV zrake. Drvo također nagrizaju štetočine i gljivice, od kojih ga je također moguće zaštititi premazivanjem. Svaki zaštitni premaz ima svoje specifičnosti.
Za zaštitu drveta od propadanja prouzrokovanog raznim atmosferskim uticajima postoji mnogo različitih sredstava za premazivanje. Koji premaz ćete izabrati u konkretnom slučaju zavisi od željenog izgleda i uslova na lokaciji (planinski predio, morska obala, gradska sredina …). Jedna od najvažnijih karakteristika premaza za spoljašnju upotrebu koji, pored dekorativne, ima prvenstveno zaštitnu funkciju jeste zaštita drveta od prekomjerne vlage.
Drvo5Suviše velika vlaga dovodi do nestabilnosti dimenzija drveta, pojave napona u drvetu, napona između premaza i drveta i napona u samom filmu. Prekomjerno navlaživanje izaziva pucanje i ljuštenje premaza, usljed čega premaz gubi svoju zaštitnu funkciju. Temperaturne promjene utiču na skupljanje i širenje filma, a time se povećava mogućnost da dođe do ljuštenja.
Drvo možete efikasno da zaštitite od propadanja kombinacijom konstruktivne i površinske zaštite.

Impregnacije same po sebi ne osiguravaju cjelovitu zaštitu drveta. Nakon nanošenja impregnacije drvo obvezno treba premazati još i površinskim premazom, koji će ga štititi od klimatskih utjecaja. 

Emajli
Drvo2Emajli su debeloslojna sredstva za premazivanje koja stvaraju film kojim se potpuno prekrivaju tekstura drveta i njegovi eventualni nedostaci. Ovi premazi sadrže veliku količinu pigmenata, pa su na raspolaganju u raznobojnim nijansama. Njihove glavne prednosti su vodoodbojnost i mala paropropusnost.

 

 

 

Lakovi
Drvo4Lakovi su emajli bez pigmenata, u prošlosti su se upotrebljavali za drvo u spoljašnjem prostoru kada se želIo održati što prirodniji izgled drveta. Pošto lakovi ne sadrže pigmente ili punila, drvo (odnosno njegove komponente koje apsorbuju UV zračenje) treba zaštititi da ne požuti i ne potamni. Obično se dodaju tzv. UV apsorberi.

Vodeni lakovi
Vodeni lakovi su lakovi na vodenoj bazi, u potpunosti ekološki prihvatljivi, jednostavni za primjenu, odlične paropropusnosti, pružaju idealnu zaštitu drveta, a danas se sve više primjenjuju u sistemima zaštite drveta.

Lazure
Lazure su manje pigmentisani premazi koji na drvetu stvaraju tanak film i transparentno nijansiraju površinu drveta tako da je njegova tekstura vidljiva. Lazure su vodoodbojne, a zahvaljujući svojoj velikoj permeabilnosti omogućavaju drvetu da »diše«. U ovom slučaju vlažnost drveta varira mnogo više nego kod nepropusnih ili malo propusnih premaza (emajla). Prednost lazura je što je njihovo obnavljanje vrlo jednostavno.

Održavanje i obnavljanje
Drvo1Da bi drvo očuvalo svoje karakteristike preporučujemo da redovno pregledate sve drvene površine. Posebnu pažnju morate pokloniti vodoravnim površinama, jer su više izložene atmosferskim uticajima nego vertikalne. Strane svijeta također utiču na brzinu propadanja; drvene površine na južnim i zapadnim stranama su više opterećene nego površine na sjevernim i istočnim. Specijalnu pažnju morate pokloniti oštećenjima građevinske stolarije nastalim zbog grada koja obično primjetimo tek kad drvo na oštećenom mjestu posivi ili kad se pojavi plava plijesan.

Kao i do sada, Duga Ideal misli na svoje kupce. Za sve savjete i informacije tu smo za Vas.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.