LJETO JE – UREDITE SVOJ DOM!

29 Jun 2015
3343 puta

Ako vam finansije ne dozvoljavaju da angažujete profesionalca za uređenje stana ili se sami smiono upustite u krečenje jer mislite da to sami možete dobro napraviti, svejedno se morate temeljno pripremiti za taj proces i barem minimalno informisati o nekim tehničkim i estetskim detaljima koji vam, ako ste ih „zaobišli“ mogu uživanje stvaranja novoga prostora pretvoriti u noćnu moru i prouzrokovati dodatne i nepotrebne troškove.


Prije nego se upustite u ovu malu avanturu važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari od kojih naglašavamo one najbitnije, a to su;

izbor odgovarajućih boja
izbor alata i pribora
priprema zidova za krečenje
krečenje

Izbor odgovarajućih boja
Prilikom izbora odgovarajućih boja tu smo često u dilemi; izabrati prema svom ukusu i želji ili trendovski, po raznim preporukama. U svakom je slučaju važno, ako želimo dobiti atraktivan, svjež i ugodan prostor prije svega, voditi računa o postojećem razmještaju i boji namještaja, boji tepiha, kvadraturi prostora, količini svjetlosti itd.
Izbor između toplih (crvena, narančasta, roza) i hladnih boja (plava, zelena, ljubičasta), zavisi od vaših želja i ugođaja kojega želite stvoriti.

db1

Miris za unutarnje zidove
Danas je gotovo nezamislivo kupiti boju za krečenje a ne kupiti miris za unutarnje zidove. Miris za unutarnje zidove je proizvod u tečnom stanju koji se sipa u kantu sa bojom.
Boja pomiješana sa mirisom daje prostorijama svježinu i ugodnost u trajanju tri do šest mjesici.

db2

Tapete
Pored krečenja jedan od načina da uredite unutarnje zidove su i tapete. Tapete su odličan izbor za dekoraciju unutarnjih zidova a uz pravilan izbor boje za krečenje užitak je zagarantovan. Kod nas možete naći tapete najpoznatijih svjetskih proizvođača. Zidovi mnogih poslovnih objekata i privatnih stanova dekorisani su tapetama iz našeg programa.

db3

Pored „dizajnerskih“ tapeta nudimo specijalne tapete za dječije sobe, kao i samoljepljive tapete.

db4

Jedini u regiji nudimo foto tapete

db5

Dekorativne boje za zid
U našoj ponudi možete pronaći i specijalne boje za zidove, dekorativne boje za zid. Korištenjem ovih boja dobija se određeni „uzorak“ i struktura na zidu.

db6

Odabir alata i pribora
Najvažniji su nam svakako odgovarajući valjci, nastavci za produženje valjka, valjci za ćoškove i nedostupna mjesta iza radijatora, lopatice za gletanje, kistovi (četke), ljestve i pvc folija.
Valjci bi trebali biti od prirodnih materijala koji za razliku od sintetičkih na sebe primaju daleko više boje i rad s takvim valjcima pretvara se u pravi užitak.

Priprema zidova za krečenje
Prije samog nanošenja boje potrebno je, namještaj zaštititi pvc folijom. Zaštititi trakama utičnice, prekidače, rubove stolarije itd... Popuniti odgovarajućom masom za izravnavanje i zaglađivanje eventualne pukotine ili rupe, a potom prešmirglati papirom. Slijedi impregnacija zidova, jer na taj način ujednačujemo podlogu i značajno štedimo na potrošnji boje.

Krečenje
Kod nanošenja boje morate se držati nekih pravila, kako biste izbjegli neke najčešće početničke greške. Ako koristite valjak, najprije ga namočite u posudu s bojom i s nekoliko poteza naprijed-nazad na plitkom (žljebastom) dijelu posude ukloniti višak boje koja će tako biti ravnomjerno raspoređena po valjku. Farbanje započnite s dijagonalim ili „cik-cak“ potezima kako bi nanijeli boju na površinu, a zatim prijeđite preko površine s dugačkim potezima „gore-dolje“, kako bi ujednačili nanos boje.

db7

Redoslijed kojim krečite prostorije uvijek je od vrha prema dnu, što znači da započinjete sa stropom i nastavljate sa zidovima. Farbanje stropa je lakše valjkom s produženom drškom nego sa molerskih ljestava koje preporučujemo samo profesionalcima. Uvijek započnite od ugla i najužeg dijela prostorije. Nakon što se strop osuši, možete nastaviti s farbanjem zidova, ali uvijek od stropa prema podu.
Nakon prvog nanosa boje, sve eventualne nedostatke ili djelove koje ste „preskočili“ popravite drugim slojem. I ne zaboravite, obavezno je uvijek se držati uputstva proizvođača o odnosima vode i boje.

db8

TRENUTNO NA AKCIJI
UZ KUPLJENU BOJU ZA KREČENJE NA POKLON DOBIJATE POSUDU ZA MIJEŠANJE BOJE, ČETKU, FOLIJU I TRAKU ZA ZAŠTITU.

DUGA IDEAL
VAŠ IDEALAN PARTNER ZA GRADNJU!

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.