Gračanica: Školski pribor za djecu romske nacionalonosti

FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Aktivnost podjele 50 kompleta školskog pribora školarcima romske populacije upriličena je jučer u Drugoj osnovnoj školi u Gračanici. 

Iz Udruženja ''Evropski put Roma'' smatraju da je to jedan od načina borbe protiv nepismenosti stanovništva. 

Proteklih godina s tim ciljem usmjere su i aktivnosti lokalne vlasti Općine Gračanica koja je osigurala 50 kompleta školskog pribora koji su uručeni na svečanosti u Drugoj osnovnoj školi, a vrijednost donacije je 9.000 KM. 

Prema akcionom planu Vijeća ministara BiH o obrazovnim potrebama Roma sve lokalne zajednice obavezne su pomoći djeci romske populacije u stvaranju uslova za obrazovanje, no osim općina Gračanica i Tuzla nijedna druga tu obavezu nije ispoštavala u potpunosti, saopćeno je iz Udruženja ''Evropski put Roma''. 

Načelnik Općine Nusret Helić smatra da romskoj djeci treba  pomoći da se što brže i lakše uključe u društvo. 

Aktivnosti koje su realizirane s ciljem opismenjavanja djece romske populacije rezultiraju sve većim brojem obrazovanih Roma na području Tuzlanskog kantona. Zahvaljujući angažmanu odgovornih na području TK-a u školskim klupama nalazi se 800 romske djece dok je njih 70 ove godine krenulo u prvi razred. 

(Fena) hd

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.