JU Muzej Tešanj: Kuća sjeveroistočne Bosne

12 Avg 2015
2649 puta

U subotu 08. augusta 2015 godine, u Eminagića konaku otvorena je izložba tradicionalne bosanske arhitekture "Kuća sjeveroistočne Bosne". Ovo je još jedan od događaja u nizu ovogodišnje manifestacije Ljeto u Tešnju 2015.

Autori izložbe su djelatnici JU Zavod za očuvanje i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa tuzlanskog kantona, a pokrovitelj događaja Općina Tešanj.

Na izložbenim panoima se može naći veoma veliki broj informacija o tipovima kuća građenim na prostoru sjeveroistočne Bosne,materijalima te građevinskim i arhitektonskim rješenjima korištenim prilikom izgradnje ovih objekata.

Na otvorenju izložbe koja mnogo govori o našoj tradiciji, običajima, socijalnim prilikama,porodičnim odnosima i higijenskim navikama govorili su Ernad Prnjavorac, direktor Muzeja Tešanj, Benjamin Bajraktarević - direktor JU Zavod za očuvanje i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzla, te prof.dr. Mirsad Kunić - vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

kucamuzejtesanj

Izložba je zanimljivija time što zidne panoe sa informacijama prate makete građevina predstavljenih na istim.

Održavanje ovog događaja je prvobitno planirano i najavljeno u Jelahu, ali radi tehničkih i organizacijskih problema nije tamo realizovano.

Muzej Tešanj se izvinjava sugrađanima i gostima ukoliko je promjena lokacija izazvala određene neugodnosti.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.