Gračanica: Sjećanje na civilne žrtve rata

Gračanica se danas prisjetila civilnih žrtva rata proteklog odbrambenog rata posjetom delegacija Spomen obilježju Bijela Polja.


U Gračanici su za vrijeme odbrambenog rata 92 – 95 od neprijateljske vatre poginula 194 civila dok ih je lakše i teže ranjeno 182. Stradali su muslimani, katolici, pravoslavci, svi oni koji su BiH vidjeli kao državu jednakopravnih naroda čemu i danas uprkos svojoj žrtvi teže preživjele civilne žrtve rata i njihove porodice.
Uobičajeno je u ratnim dejstvima da vojnik puca na vojnika, ali pucanj i ubistvo civila je ništa drugo nego zločin, rečeno je na spomen obilježju Civilnim žrtvama rata Gračanice. Gračanica je platila skupo cijenu scenarija koji je četiri godine odnosio žrtve ne birajući ni godine, ni pol, ni naciju. Njima u sjećanje počast su odali zvanične delegacije i građani, dok se biranim riječima obratio predsjedavajući OV Gračanica Edin Ibrišević.
Teško je zaboraviti, jer na svakom pedlju naše zemlje postoje tragovi bliske prošlosti, postoje tragovi žrtava i oni se i danas otkrivaju. Ne smijemo zaboraviti Srebrenicu, Prijedor, Višegrad, Tuzlu, Sarajevo, Gračanicu. Može li se oprost tražiti, upitao je Smajo ef.Mustafić gl.imam medžlisa IZ Gračanica.
Prva civilna žrtva posljednjeg rata Adem Mustajbašić, stradao je 15.maja na mjestu današnjeg spomen obilježja u Bijelim poljima na Drafnićima. I 23 godine poslije bol nije manja kaže jedno od njegove djece Refik Mustajbašić.
U Bijelim Poljima ostao je bijeli spomenik da podsjeća i opominje da smjena dana i noći, zore i praskozorja ne mogu zatomiti ono što mi znamo, što znaju oni koji su otišli te da je vrijeme svjedok svega.

(Radio Gračanica)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.