"Škola arheologije na lokalitetu sa stećcima (općina Tešanj)"

06 Nov 2023
738 puta
Javna ustanova Muzej Tešanj je u subotu, 4.11.2023. godine na lokalitetu Svatovsko groblje u Kaloševiću realizovala projekat "Škola arheologije na lokalitetu sa stećcima (općina Tešanj)".
Projektom je očišćena najveća nekropola sa stećcima na općini Tešanj i sjevernoj Bosni. Ovo je bilo treće po redu čišćenje u protekle 4 godine (nekropolu su i ranije čistili volonteri općine Tešanj). Nekropolu su u proteklih nekoliko dana u okviru navedenog projekta očistili Ago Mujkanović, mr. arheologije, Sedin Bedak, prof. historije i Miralem Alić, uposlenik JU Muzej Tešanj. Nakon čišćenja nekropole od rastinja i smeća, održana je škola arheologije sa srednjoškolcima općine Tešanj koja je za cilj imala da se srednjoškolcima približi i da se oni detaljno upoznaju sa ovim dijelom kulturnog naslijeđa općine Tešanj i srednjovjekovne Bosne. Prisutne učenike pozdravili su Mensura Mujkanović, direktorica JU Muzej Tešanj i Ernad Prnjavorac, prof. historije. Srednjoškolcima je školu arheologije održao prof. dr. Edin Bujak-šef odsjeka za arheologiju na FF UNSA. Govorio je o značaju stećaka, njihovom nastanku, oblicima, motivima s ukrasima, rasprostranjenosti i brojnom stanju na području općine Tešanj. Učenici su naučili kako se pravilno određuje orijentacija stećaka, kako im odrediti dimenzije i oblik na navedenoj nekropoli. U školi arheologije učestvovali su sljedeći učenici:
1. Haris Užičanin, Gimnazija "Musa Ćazim Ćatić" Tešanj
2. Amila Mehinović, Gimnazija "Musa Ćazim Ćatić" Tešanj
3. Adina Delić, "Srednja tehnička škola" Tešanj
4. Anisa Ljevaković, Srednja tehnička škola" Tešanj
5. Sara Mujakić, "Srednja tehnička škola" Tešanj
6. Nihada Hodžić, "Srednja tehnička škola" Tešanj
7. Bakir Salkanović, "Srednja tehnička škola" Tešanj
8. Ajdin Husić, "Srednja tehnička škola" Tešanj
9. Emrah Mudrov, " Srednja tehnička škola" Tešanj
10. Adnan Mević, " Srednja tehnička škola" Tešanj
11. Ahmet Čolić, "Srednja tehnička škola" Tešanj
12. Najmlađi učesnik škole arheologije bio je Dino Užičanin, učenik 7. razreda osnovne škole "Rešad Kadić" Tešanj.
Projekat su finansijski podržali Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Tešanj kroz Strategiju razvoja.
Muzej Tešanj zahvaljuje se svima koji su očistili nekropolu (ranijim volonterima i onima koji su posljednji put očistili) i učestvovali u školi arheologije.
Foto: Faris Saračević
 
 
ocijeni
(1 glas)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.