REALIZIRAN PROJEKAT “ARHEOLOŠKO ISKOPAVANJE U MRAVIĆIMA”

25 Apr 2023
2229 puta
Tokom marta i aprila 2023. godine JU Muzej Tešanj je realizirala projekat “Arheološko iskopavanje u Mravićima”.
Projekat je najvećim dijelom finansiran od strane Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, putem javnog poziva “Sufinansiranje projekata kulture u BiH za 2022. godinu”.
 
Ova prva arheološka istraživanja na navedenom lokalitetu provela je grupa arheologa, koju su činili: dr. Aleksandar Jašarević, mr. Ago Mujkanović, Snježana Antić i postdiplomac na studiju arheologije Sedin Bedak. Također, pored njih u projektu su učestvovali Kenan Hadžišehić, Haris Užičanin – učenik Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić” Tešanj i Selver Kantić.
 
Kako bi se izvršilo utvrđivanje vertikalne stratigrafije lokaliteta Gradina u Mravićima, izvršeno je sondažno istraživanje na površini 8x4 m. Ova istraživanja su dala značajne rezultate. Utvrđeno je da su ljudi na ovom mjestu obitavali u perioda neolita, eneolita, kasnog bronzanog doba, kasne antike i u srednjovjekovnom periodu. Otkriveni su brojni nalazi poput: bronzanih naušnica iz srednjeg vijeka, perlica od ćilibara, koštanih alatki (šila), vrhova srednjovjekovnih strijela iz različitih perioda, srednjovjekovni ukopi, te mnoštvo litičkog i dekorisanog keramičkog materijala iz različitih perioda.
 
Veliku zahvalnost dugujemo vlasniku parcele na kojoj su provedena arheološka istraživanja gospodinu Hamzaliji Tukiću, kao i geodetskoj službi Općine Doboj Jug.
 
Arheološki materijal svakako će postati dio muzejske postavke JU Muzej Tešanj, koja će upotpuniti naše spoznaje o životu na navedenom lokalitetu.
 
Direktnu korist od projekta imaju pripadnici stručne javnosti – arheološke struke, potom turistički uposlenici, koji se bave kuturnim turizmom, kao i lokalna zajednica.
 
JU Muzej Tešanj
 
ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.