U Tešnju se osniva Tehnološki centar za inovacije

31 Okt 2019
19093 puta

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj realizuje projekat "Asistencija pri osnivanju tehnološkog centra za inovacije" podržan od strane Ministarstva industrije i trgovine, Vlade Republike Češke.

Navedeni projekat korespondira sa strateškim ciljem Uspostava Tehnološkog centra u Tešnju iz Strategije razvoja općine Tešanj 2018-2022/2027. godine, kazao je za Akta.ba Ismar Alagić, direktor TRA Agencija za razvoj općine Tešanj.

"Tokom 2019. godine TRA Agencija će biti korisnik tehničke pomoći u visini 1.069.820,00 CZK od čega je vrijednost granta 919.860,00 CZK koja će biti usmjerena na izradu situacione analize, uspostavu digitalnih alata komuniciranja i promocije, povezivanje sa Tehnološkim parkovima u Češkoj i posjete primjerima dobre prakse, te prenos češkog 'know-how' području podrške razvoju inovativnih biznisa kroz obuke koje će češki eksperti održati u Tešnju", kazao je Alagić.

U narednom periodu očekuju direktnu tehničku podršku stručnjaka iz Češke koji bi trebali posjetili TRA Agenciju i pomoći u kreiranju instrumenata podrške za sektor malih i srednjih preduzeća.

"Kroz određene aktivnosi već razvijamo Centar za usluge poslovne izvrsnosti koji će u prvi plan staviti kreativne industrije koje posjeduju veliki potencijal, a s druge strane nisu u dovoljnoj mjeri promovisane i iskorištene. U tom smislu stavit  ćemo naglasak na inovativnost i digitalizaciju uz stalno korištenje ICT alata i kanala društvenih mreža za informisanje svih aktera u procesu unapređenja konkurentnosti naše privrede. U vremenu globalizacije svjedoci smo brzih promjena u privrednim strukturama, samo oni koji budu sposobni da pravovremeno reaguju, sa obrazovanom radnom snagom, kvalitetnom infrastrukturom i poticajnim poslovnim okruženjem biti će putnici voza koji vozi u smjeru uspjeha i napretka. Kreativne industrije predstavljaju novo područje koje posjeduje potencijal za aktivnije uključivanje mladih i obrazovnih ljudi u profitabilne poslovne aktivnosti. To su upravo iskustva Češke koja želimo da prenesemo u Tešanj i cijelu BiH", kazao je Alagić.

(akta.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.