KLAS počeo sa ovogodišnjim otkupom pšenice Istaknuto

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas ove godine će nastojati otkupiti što je više moguće domaće kvalitetne pšenice. S tim u vezi Klas poziva poljoprivredne proizvođače iz cijele Bosne i Hercegovine da najave svoje količine, kako bi bili evidentirani u bazi podataka, prenosi novinska agencija Patria.

- U jesen prošle godine smo najavili da smo spremni sve naše potrebe za kvalitetnim žitaricama, voćem i povrćem probati najprije zadovoljiti kod domaćih proizvođača. Ovim putem pozivamo udruženja poljoprivrednika, zadruge, pojedinačne proizvođače i gazdinstva da nam se jave.

Naše godišnje potrebe za pšenicom su 90.000 tona, a naši kapaciteti za skladištenje su 110.000 tona. Želimo na ovaj način dati svoj doprinos smanjenju ovisnosti od uvoza primarnih poljoprivrednih proizvoda, i to prvenstveno pšenice - riječi su direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo Rusmir Hrvića.

Novčane isplate za otkupljene količine pšenice će biti izvršene odmah po isporuci. Samo ove godine, Klas će za podmirivanje vlastitih potreba za žitaricama, voćem i povrćem izdvojiti oko 40 miliona KM.

- Voljeli bismo ako je moguće da sva ova sredstva ostanu u Bosni i Hercegovini. Samo kupovinom domaćeg u cijelom lancu proizvodnje od njive, preko prerađivačke industrije, pa do domaćih brandova na prodajnim policama, mi zapravo imamo šansu biti konkurentni na tržištu, i istodobno sticati uvjete za bolji standard radnika, seljaka, profesora, doktora, i studenata, ali i za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Akvizicijom Klasa prošle godine od strane AS GROUP nastao je u tom smislu jedan veliki sistem koji može značiti novi uspješan početak za razvoj cijele prehrambene industrije Bosne i Hercegovine. Ovo je šansa za sve nas, uvjeren sam da ćemo je iskoristiti - završava Hrvić.


{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.