Gračanica: Održana prezentacija idejnog projekta uređenja korita rijeke Spreče Istaknuto

Danas je u sali za sjednice Općine Gračanica održana prezentacija idejnog projekta uređenja korita rijeke Spreče. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, JP „Spreča“ d.d. Tuzla, JU „Vode Srpske“ Bijeljina, općina Gračanica i Doboj Istok, kao i opština Doboj i Petrovo.

Cilj prezentacije bio je da se predstavnicima lokalnih zajednica koje graniče sa rijekom Sprečom predoče rezultati i tehnička dostignuća izrade  idejnog projekta uređenja donjeg toka korita rijeke Spreče, od granice sa općinom Lukavac do MZ Stanić Rijeka u općini Doboj Istok. Tačnije, cilj je bio predstavljanje predviđene trase i normalnog profila, odnosno razmotriti da li je moguće tu trasu koristiti kao osnovu za kasniju izradu glavnih projekata. Tokom razmatranja zaključeno je da se postojeći idejni projekat sa svim prijedlozima i sugestijama treba posmatrati kao planski dokument na osnovu kojeg će oba entiteta i sve pomenute općine  ubuduće usklađeno djelovati. Do sada su za ovaj projekat, koji se radi već nekoliko mjeseci, uložena značajna sredstva i provedene aktivnosti, dodatno otežane zbog područja stalno izloženog plavljenju.
Općinski načelnik Nusret Helić istakao je važnost ovog projekta s obzirom na to da se radi o području koje je stalno izloženo plavljenju i koje usljed ovogodišnjih razornih poplava i dalje trpi velike posljedice. Prema njegovim riječima, vrlo je važno da se što prije krene sa realizacijom i da se u samoj osnovi prihvati kao dugoročni projekat koji će se rješavati u segmentima u zavisnosti od mogućnosti i raspoloživih sredstava. Tome u prilog ide činjenica da suštinu projekta čini proširenje korita i ubrzavanje trase bez obzira na entitetske granice, što bi u konačnici izradom glavnih projekata omogućilo brzo rješavanje ključnih kritičnih tačaka. Očekuje se da se u narednim danima donesu i neke saglasnosti, te da gračanička industrijska zona - kao najkritičnija tačka plavljenja - bude među prioritetima za rješavanje u narednoj godini. Dodao je da je današnja prezentacija uslijedila nakon ovogodišnjih katastrofalnih poplava i pritiska općina koje gravitiraju Spreči prema Agenciji za vodno područje rijeke Save da ubrza rješavanje ovog problema.
Tokom prezentacije značajna pažnja posvećena je diskusiji iz koje su proizašli konkretni prijedlozi i sugestije koji će poslužiti za konačnu doradu idejnog projekta.
Važno je naglasiti da zahvaljujući kvalitetnom idejnom projektu i međuentitetskoj saradnji postoje veće šanse za apliciranje za sredstva kod stranih donatora.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.