Uvodi se posebna akciza na rezani duhan

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je usvojio i uputio u dalju proceduru Prijedlog izmjene Zakona o akcizama u BiH, kojim se uvodi posebna akciza za rezani duvan, izjavila je sekretar Asocijacije za poljoprivredu i prehrambenu industriju Spoljnotrgovinske komore BiH Tijana Slagalo.

Slagalo je rekla da se prodaja rezanog duvana u BiH kontinuirano povećava, paralelno s trendom rasta akciza i cijena cigareta, što uzrokuje smanjivanje prihoda od akciza i PDV-a i masovnu pojavu ilegalne prodaje rezanog duvana na pijacama, često lošeg kvaliteta.
„Uvođenjem posebne akcize za rezani duvan se obezbjeđuje povećanje budžetskih prihoda po osnovu same akcize i povećane osnovice obračuna PDV-a, kao i ublažavanje razlike u cijeni cigareta i rezanog duvana“, pojasnila je Slagalo za današnji „Dnevni avaz“.
Ona smatra da je rješenje problema lošeg kvaliteta rezanog duvana u pojačanom inspekcijskom nadzoru proizvodnje i uvoza ovog duvana, njegove prodaje i ukupnog rada pijaca.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.