Poslodavci i sindikalci saglasni: Hitno povećanje svih plata u FBiH

11 Maj 2022
724 puta

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ i 19 granskih sindikata saglasni su da je potrebno hitno povećanje ne samo minimalne, nego i svih drugih plata u FBiH, saopšteno je nakon današnjeg sastanka u Sarajevu.

Međutim, obje delegacije imaju niz pitanja u vezi sa predloženim zakonom o minimalnoj plati koji je upućen Ekonomsko-socijalnom savjetu FBiH, zbog čega je dogovoreno da se uputi zajedničko pismo federalnoj Vladi i Parlamentu u kojem se traži izjašnjenje o uočenim problemima u tekstu prijedloga zakona.

U pismu se traži stav o tome da li postoji ustavna nadležnost Vlade i Parlamenta FBiH za predlaganje i donošenje zakona o minimalnoj plati, te da li je tekst zakona o minimalnoj plati usklađen sa Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, Konvencijom Međunarodne organizacije rada, zakonima o radu, doprinosima, porezu na dohodak i drugim zakonima koji su na snazi u FBiH.

Ako Vlada i Parlament FBiH dostave adekvatne odgovore na dostavljeni upit, predstavnici poslodavaca i sindikata spremni su da odmah zakažu sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Federacije, dok će u suprotnom biti zatraženo pokretanje procedure utvrđivanja ustavnosti ovog zakona.

Na sastanku je usaglašen stav koji će biti predložen Vladi FBiH da se, umjesto donošenja zakona o minimalnoj plati, izmjenama uredbe o metodologiji izračunavanja i utvrđivanja najniže plate u FBiH omogući povećanje minimalne plate u Federaciji.

Još jednom je istaknut zajednički stav da je neophodno što prije smanjiti opterećenje cijene rada, jer se upravo tu nalazi najveća rezerva za povećanje minimalne plate u FBiH.

(BHRT)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.