ZDK: Proširuje se saradnja Metalurškog instituta i Vlade Sudana

Vlada Zeničko-dobojskog kantona podržala je program saradnje koji se realizira na osnovu okvirnog ugovora Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović" i Vlade Sudana, potpisanog na period od pet godina. 

Program je podijeljen na pet dijelova od po godinu dana i trenutno ulazi u drugu fazu realizacije u kojoj će biti educirani studenti u oblasti nemetala. 

Na sastanku premijera ZDK Muniba Husejnagića sa predstavnikom sudanske delegacije Babiker Nasredinom, direktorom Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović" Milenkom Rimcem i rektorom Univerziteta Zenica Dževadom Zečićem, prezentirani su rezultati saradnje tokom prve godine u kojoj je uređeno pet odjela iz oblasti metalurgije s edukacijom za partnere iz ove afričke zemlje. 

- Za nas je ovo odličan početak i zainteresovani smo da se saradnja i dalje razvija na ovakav način - kazao je Babiker Nasredin, koji je jedan od inicijatora za saradnju dviju zemalja, s obzirom da je nekadašnji bh. student. 

On naglašava da je interesovanje za saradnju Sudana s bh. privrednim i naučnim kolektivima veliko, a s obzirom da je ova zemlja ušla u plan Arapske lige za korištenje velikih investicijskih fondova saradnja se treba unaprijeđivati. 

Dogovoreno je da za sedam dana ponovno bude organiziran sastanak u ciju razgovora o konkretnim programima dalje saradnje, koja bi imala međudržavni okvir utemeljen na saradnji koja se realizira u Zeničko-dobojskom kantonu. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.