Kineska elita bogatstvo krije u "poreskim rajevima"

Rođaci kineskog predsjednika i drugih biznismena i političkih lidera povezani su s offshore kompanijama u inozemstvu i na taj način se prikriva jedan dio bogatstva komunističke elite, navodi se u danas objavljenom izvještaju Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), sa sjedištem u Washingtonu. 

Prema dokumentima do kojih je došla ta grupa, skoro 22.000 vlasnika kompanija povezano je s offshore kompanijama na Djevičanskim otocima i Samoi. 

Među njima je, kako se navodi, i zet kineskog predsjednika Si Đinpinga, kao i sin i zet bivšeg premijera Ven Điabaoa. 

-Bliski rođaci istaknutih kineskih lidera imali su tajne offshore komapnije u poreskim rajevima što im je pomoglo da prikriju bogatstvo komunističke elite - kaže se u izvještaju ICIJ. 

Kako je navela agencija AP, kineska javnost nije mogla da pristupi siteu ICIJ, a blokirani su i izvještaji stranih medija koji su prenijeli izvještaj. 

Na izvještaj je reagirao portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Chin Gang, navodeći da "logika izvještaja nije ubjedljiva", što "izaziva sumnju u motiv" njegovog objavljivanja. 

Iako su takve offshore kompanije legalne, koje često kineske firme koriste da bi kontrolirale svoje ogranke u inozemstvu, aktivisti smatraju da je moguće da su ih koristili i korumpirani zvaničnici da bi sakrili novac. 

ICIJ je navela da će listu sa svim imenima koji se spominju u izvještaju objaviti u četvrtak, prenosi Tanjug. 

Izvještaj bi mogao da podstakne pritužbe na bogatstvo kineske komunističke elite u trenutku kada Sijeva vlada sprovodi obračun s korupcijom, dodaje AP. 

(Fena)

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.