Švicarska: Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu Istaknuto

Elita iz svijeta politike i privrede okupit će se, od 22. do 25. januara, na 44. Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu.

Ovogodišnji Forum održava se pod sloganom "Obnova svijeta". Među glavnim temama su klimatske promjene o kojima će govoriti generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon. Raspravljat će se i o ulozi diplomatije u rješavanju sirijske krize, o dešavanjima u Ukrajini, dok će izraelski premijer Benjamin Netanyahu govoriti o političkim i ekonomskim perspektivama svoje zemlje.

Očekuje se dolazak više od 40 šefova država i vlada, među kojima će biti i premijer Australije Tony Abbott, koji predsjedava grupom G20, predsjednica Brazila Dilma Rousseff, premijer Japana Šinzo Abe i njegov britanski kolega David Cameron. Skupu će prisustvovati i iranski predsjednik Hasan Rohani.

Pozvano je još 2.500 učesnika - ekonomski stručnjaci, laureati za Nobelovu nagradu, vjerske vođe, predstavnici sindikata i nevladinih organizacija.

Tehnologija će, takođe, biti oblast o kojoj će se diskutirati, s gostima poput šefova kompanija Yahoo! Marisom Mejer i Google Ericom Schmidtom, iako njihova obraćanja nisu predviđana u zvaničnom programu.

Najavljeno je da će oko 3.000 vojnika brinuti o sigurnosti učesnika tokom trajanja Foruma, prenosi Radio Slobodna Evropa.

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.