Birokratija koči priključenje na struju 23 pogona u Gračanici

13 Mar 2017
2482 puta

U Gračanici se gradi ili je u planu gradnja čak 23 pogona, ali se planovima investitora ispriječila električna energija.

Kako je izvijestila BHT, u dvije poslovne zone u Gračanici i Stjepan-Polju planirana je gradnja ili se gradi 23 pogona, od fabrika za proizvodnju kolača, namještaja, stolarije, alata sve do proizvodnje mašinskih dijelova, ali zbog loše opskrbne mreže nema dovoljno električne energije za narasle investicijske potrebe.

– Problem je električna energija, ali i brzina dobijanja priključka jer i kada ima energije i kada je sve u redu, kada nema imovinskih problema, čeka se na priključak od jedne do dvije godine – kaže Sead Jahić, predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanice.

Mujo Hasić iz Variplasta kaže da dijelom problem do općinske administracije u Gračanici i ostalim općinama, a dijelom do Elektroprivrede BiH.

Gračanica je među rijetkim opštinama u BiH u kojima se više struje troši u proizvodno-uslužnim objektima nego u domaćinstvima. Ispostavilo se kako su rokovi za pojedine dozvole i naknade za koje je nadležna opština rješiv problem.

– Učinit ćemo sve da ključno pitanje dažbina, naknada za korištenje koje su smetnja u daljem funkcionisanju Elektroprivrede BiH do sjednice u aprilu razriješimo – kaže Nusret Helić, načelnik Gračanice.

Bajazit Jašarević, direktor Elektoprivrede BiH, kaže da treba otvoreno reći da je problem u izdavanju dokumentacije za građenje koja je dominantno u nadležnosti općine.

– Čuli smo od načelnika općine da će posebno biti promatrana dinamika izdavanja ove dokumentacije – kazao je Jašarević.

energis.ba

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.