Gračanica: Lokalna vlast i privrednici analizirali stanje na općini Istaknuto

U četvrtak je u Multifunkcionalnoj sali u novoj zgradi Općine Gračanica održan sastanak gračaničkih privrednika i predstavnika lokalne vlasti na čelu sa Općinskim načelnikom Nusretom Helićem.

Sastanak je na inicijativu Općine Gračanica i Udruženja poslodavaca organizovan povodom elementarnih nepogoda koje su općinu Gračanica pogodile u maju i augustu ove godine i koje su prouzrokovale velike materijalne štete stanovništvu i privredi.
Cilj sastanka bio je zajednički analizirati i utvrditi mjere i aktivnosti na eliminisanju i smanjenju posljedica elementarnih nepogoda na privredne i druge objekte, te na infrastrukturu na području općine Gračanica.
U svom obraćanju Općinski načelnik je dao kratak presjek stanja i šteta koje su nastupile, govorio je o tome šta je poduzeto i šta se trenutno poduzima, precizirao je aktivnosti u skladu sa nadležnostima, kao i pravce djelovanja na ublažavanju stanja i smanjenju rizika u narednom periodu.
Obrazložio je da nam se, osim elementarne nepogode iz maja mjeseca i šteta koje su procijenjene na blizu 45 miliona maraka, u kojoj je poplavljeno blizu 300 stambenih objekata, pedesetak poslovnih, srušeno ili onemogućeno korištenje 70 stambenih objekata, oštećeno preko 200, pokidani vodovodi, stradali vodotoci, proradilo više od 400 klizišta, prekinuti putevi, uništeno poljoprivredno zemljište i dr., nešto slično ili gore desilo 05. avgusta i narednih nekoliko dana. Zbog obilnih padavina podivljale su rijeke i potoci u mjesnim zajednicama, Sokoluša i Drijenča u gradu, što je dovelo do poplave, gotovo čitave općine. Najviše je stradala Gračanica sa industrijskom zonom i uz Sokolušu, te Donja Orahovica, Miričina, Rašljeva, Gornja Orahovica itd. Poplavljene su firme: Jadrina, Index, Olimp, Plastex, Dusa komerc, Isowood, Media i još mnoge druge. Takođe je poplavljeno preko 300 kuća, razorena korita rijeka (posebno Sokoluše), presječeni putevi, porušeni i oštećeni mostovi, vodovodi, krenula nova klizišta. Preliminarne štete, kako je kazao, iznose oko 27 miliona KM, što ukupno sa majskim štetama iznosi 71 milion.
Prema njegovim riječima, na lokalnom nivou poduzete su sve mjere kako bi se stanje što brže stabilizovalo i kako bi se što je moguće više ublažile posljedice katastrofe: angažovana je Vatrogasna jedinica na izvlačenju ugroženih, crpljenju vode iz objekata i snabdijevanje stanovništva vodom, iseljene su i smještene porodice iz poplavljenih područja, angažovana mehanizacija na otklanjanju uskih grla na rijekama i prohodnosti puteva, poslane ekipe na teren da utvrde obim štete i prioritete, naloženo je čišćenje vodotoka i saniranje puteva na čemu radi 8 firmi, Veterinarska stanica i Dom zdravlja vrše dezinfekciju, vatrogasci pomažu u pranju krugova firmi, Komus čisti grad, Crveni križ sa Općinskim centrom obezbjeđuje hranu za ugrožene, završeno je spaljivanje i uklanjanje uginulih koka sa farmi. Dostavljeni su zahtjevi za pomoć i intervenciju Kantonalnim i Federalnim ministarstvima i inspekciji, naloženo je izmiještanje instalacija u pojasu vodotoka i drugo. Sve poplavljene firme su se dobro organizovale na čišćenju, a i u nekoliko mjesnih zajednica građani su dali veliki doprinos u odbrani od poplave i otklanjanju posledica.
Naglasio je da Općina Gračanica ne čeka pomoć, već da se spašava što se spasiti može, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je do sada u općinski budžet stiglo samo 160.000 KM od Federalne vlade, dok je u sanaciju i odbranu utrošeno blizu pola miliona općinskih sredstava.
Tokom sastanka mogla su se čuti razmišljanja i prijedlozi prisutnih privrednika, koji su uglavnom govorili o problemima kojima su izloženi tokom i nakon poplava, te konkretnim aktivnostima koje potrebno poduzeti u narednom periodu, sa naglaskom na animiranje svih građana da podjednako učestvuju u saniranju ali i prevenciji budućih katastrofa.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Elektroprenosa i Cesta Federacije BiH, koji su obećali što hitnije reagovanje u okviru svojih nadležnosti.
U okviru svog obraćanja na početku sastanka Općinski načelnik je govorio o moguim rješenjima koja podrazumijevaju: pronalaženje sredstava za nastavak regulacije korita Sokoluše cijelom dužinom za koju već postoji projekat, zahtjev JP Ceste Federacije da riješe pitanje odvodnih kanala uz magistralni put Doboj-Tuzla,  zahtjev nadležnom Kantonalnom ministarstvu za vodoprivredu da inspekcijskim nadzorom i na drugi način pristupi rješavanju  pitanja vodotoka II kategorije, zahtjev Eelektroprenosu da odmah ili izmiještanjem ili na drugi način zaštiti trafo-stanicu u Gračanici i spriječi ponovna plavljenja, da Općina Gračanica u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK pripremi  plan sanacije, izmještanja i izgradnje mostova koji su uzrok slabijem protoku rijeka i na Sokoluši (Pašalići, Sportska sala, bolnica i drugi), kao i propusta poput onih na putu ka Sočkovcu, Starače i dr.
Na osnovu uvodnog izlaganja i predloženih rješenja i nakon rasprave u kojoj je učešće uzeo veliki broj privrednika, na kraju sastanka utvrđeni su sljedeći zaključci:
Da se nastavi i dovrši čišćenje vodotoka i nanosa u njima i nužno uređenje obala, kao i očiste ili naprave propusti na kritičnim mjestima, kao što su pored Fisa, SAX-a, na Sočkovačkom putu, Starača i dr.
Da se hitno izmjeste instalacije na dva pješačka mosta (kod Sportske dvorane i preko puta Bolnice), preurede pješački mostovi i obezbijedi veća protočnost Sokoluše.
Da se hitno formira tim sastavljen od predstavnika Općine, privrednih subjekata i stručnjaka koji će obilaskom terena i uvidom na licu mjesta napraviti plan hitnih sanacija na rijekama, mostovima, propustima, posebno na Sokoluši i Drijenči, sa planom potrebnih sredstava i načinom obezbjeđenja istih, uključujući i vlastiti doprinos privrede.
Zahtijeva se od Elektroprenosa da u roku od sedam dana dostavi Općini plan aktivnosti koji će obezbijediti zaštitu trafo-stanice od poplava i omogućiti redovno snabdijevanje Gračanice strujom, bilo to izmještanjem sa postojeće lokacije, podizanjem instalacija na viši nivo ili izgradnjom zaštitnog zida.
Zahtijeva se od Agencije za vode sliva rijeke Save da do izrade projekta regulacije Spreče na području općine Gračanica obezbijedi interventna sredstva za čišćenje kritičnih i naplavljenih dijelova, uključujući ušće Sokoluše u Spreču i oštećeni most. Takođe se zahtijeva da planovi agencije za sljedeću godinu sadrže plan sanacije dijela korita Spreče na području općine Gračanica.
Zahtijevamo od JP Ceste FBiH zajedno sa nadležnim inspekcijama da nastave sa čišćenjem odvodnih kanala i propusta uz magistralni put Doboj-Tuzla, uključujući rješavanje nelegalnih priključaka i suženih propusta od strane građana.
Zahtijevamo da kantonalna vodoprivredna inspekcija odmah izađe na teren i obavi inspekcijski pregled svih nelegalno izgrađenih mostića i prelaza preko rijeka i naloži odgovarajuće mjere.
Zahtijeva se od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK da hitno obezbijedi interventna sredstva kako bi se pristupilo čišćenju i saniranju vodotoka II kategorije, posebno Sokoluše, čime bi se spriječilo dalje plavljenje i propadanje.
Apelujemo na građane da se aktivnije uključe u čišćenje i saniranje, prije svega nanosa uz potoke, obale rijeka, ispred svojih imanja i pomognu da se stanje normalizuje. Sav otpad koji se našao u rijekama je naš nemar. Nikakve mehanizacije, vlade, sredstva kojih je sve manje, neće bez našeg aktivnog učešća moći otkloniti posljedice katastrofe.
Zahtijevamo bržu reakciju vlasti svih nivoa u pružanju finansijske i druge pomoći privrednim subjektima i građanima, kako bi otpočeli proizvodnju i građanima obezbijedili dom.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.