NIKADA SVEČANIJE U OPĆINI POVODOM NJENE GODIŠNJICE

U ponedjeljak, 21.marta obilježen je Dan općine Doboj Jug uz brojne zvanice, goste, prijatelje i naše drage sugrađane na čijim licima se moglo vidjeti iskreno zadovoljstvo i koji su nam bili najveća podrška na događajima koji su organizovani u čast proslave njenog punoljetstva jer bez njih ovo sve nebi imalo smisla.

Posebno nam je drago što su sve pratili i naša braća, prijatelji iz bratske općine Sindžan Abdurrahman Barin i  Ihsan Yilmaz koji su pohvalili organizaciju i mišljenja da se ovdje kod nas osjećaju kao kod kuće,  a  pridružili su nam se i poslanik u Skupštini ZDK-a i direktor ZZO ZDK-a Senaid Begić, Načelnik općine Usora Ilija Nikić, Načelnik općine Doboj Istok Kemal Bratić, Načelnik opštine Vukoslavlje Elvir Hadžiomerović, predstavnik CRS BiH Senad Kapetanović, komadant kasarne u Doboju Rusmir Mrković, direktor JU Službe za zapošljavanje ZDK-a Marinko Kelavić, pomoćik Načelnik Tešanj Hamzalija Hojkurić, predstavnici fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodnih nesreća FeridČorbo i Zlatan Jugo, predsjednik Saveza CŽR-a ZDK-a Miralem Malkić i predstavnici EUFOR Lot tima za regiju Doboj.

Prvi događaj obilježavanjeBitke na Karušama, poznatom mjestu za mnoge gdje se pokazala snaga i herojska borba, čuvena Bitka na Karušama  koja je kao i mnoge druge Bitke odlučivala o sudbini naše jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine i zato ćemo uvijek podsjećati javnost na ratne godine, krvave dane i nepobjedivost ljudi velikog srca koji su zaustavili žestoki neprijateljski napad  20.marta 1993., pa smo i željeli da se prvi obrati borac, učesnik rata 1992.-1995. Sezaija Kavazović koji je s punim pravom pričao svoju priču. 

Načelnica općine Jasminka Begić u svom obraćanju  istakla je, da je ovo mjesto koje treba čuvati od zaborava, odati počast i zahvalu svima koji su odbranili ovaj kraj, a samim tim i našu domovinu, stoga na današnji dan i darujemo vama, najzaslužnijim i ovom mjestu  nešto posebno i dugo očekivano, danas ćemo položiti kamen temeljca za izgradnju Spomen obilježja Bitke na Karušama i nastaviti sa aktivnostima u narednom periodu.

Nakon obraćanja uslijedila je dodjela nagrada za najbolje literarne radove na temu „Bitka na Karušama-23.godine kasnije“, prva nagrada  dodjeljena je  Edibu Skula, druga nagrada  Adisu Šečić i treće nagrada Harisu Ibrišimović, dok su i Arnel Avdić i Mehmedalija Mehinović nagrađeni, a osim novčanih nagrada uručena im je i vrijedna knjiga „Pečat slobode“, slavili smo 18.godišnjicu Doboj Juga i željeli smo da svima ostane u nezaboravu, a najbolji rad, rad od Ediba Skule imali su priliku svi da čuju za koji su imali samo riječi hvale, ali ono što je mnoge oduševilo je poruka na kraju koju u cjelosti prenosimo: „Ovdje imamo sve što nam treba za funkcionalan, kvalitetan život i lijep život, a uvijek će biti nezadovoljnih, oni su ipak u manjini. Imamo razloga za optimizam, samo ako svi damo svoj maksimum, svako prema svojim sposobnostima da nam svima bude bolje“.

Imali smo priliku čuti mnogo  lijepih i poučnih riječi, osjetiti pažnju i podršku prisutnih, ali ipak posebnost cijelog događaja obilježavanja Bitke na Karušama bilo je postavljanje kamen temeljca za izgradnju Spomen obilježja Bitke na Karušama, a čast da postave kamen temeljac imali su zajedno sa Načelnicom općine Begić  učesnici bitke na Karušama Suljo Aličić i Amir Šečić. Ideja koja postoji još od završetka rata i nažalost nije nikada realizirana u djelo motiviralo je Načelnicu općine da uloži maksimalne napore da se pronađu izvori finansiranja za izgradnju jer će ovo mjesto prezentirati sve što se ovdje dešavalo ratnih godina.

Kamen temeljac donirao je naš prijatelj, čovjek veliko srca, naš sugrađanin Aljo Mujaković, iako nije želio da se pominje, smatramo da zaslužuje pomen i javnu zahvalu.

Osim obilježavanja 23.godišnjice Bitke na Karušama povodom 18.godišnjice Općine bilo je radosno i u ulici „Bosanska“  jer su naši brojni gosti i sugrađani mogli prisustvovati i svečanom presjecanju vrpce povodom uspješne implementacije vrijednog projekta „Sanacija lokalne ceste u MZ Matuzići“  čija je vrijednost 697.733,95 KM, a na koji smo posebno ponosni jer nismo nijemo posmatrali patnju naših sugrađana i uvažili smo njihove apele da se konačno riješi ovaj višegodišnji problem iako nam nije bilo lako jer su se u to vrijeme izvodili radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže i prikupljanja otpadnih voda što je zahtjevalo  mnogo truda i još više novca, ali uspjeli smo uz Božiju pomoć i dobre ljude.

Dugi niz godina lokalna cesta ili kako smo ga svi zvali „put kroz Matuziće“ bio je u sjeni, zaboravljen sve do 2013.godine kada i projektne aktivnosti započinju, bilo je poprilično nesigurno za kretanje, za saobraćaj, posebno za djecu, naše osnovce što je dodatno izazivalo strah kod građana, ali danas  slušamo pohvale i lijepe komentare jer je uspješna implementacija ovog  projekta kao i mnogih drugih velikih investicija  promjenila imidž cijele lokalne zajednice.

Svečanu vrpcu presjekli su Predsjedavajući Općinskog vijeća  Adin dr.Begić i Načelnica općine Jasminka Begić uz asistenciju i najmlađih članova KUD „Đerdan“ što su svi pozdravili i gromoglasnim aplauzom iskazali  podršku i zahvalnost, a  kamermani su to sve i zabilježili, te se i zahvaljujemo ovom prilikom ekipi  TV „Smart“ i NTV „Amna“, a  foto zapisi upotpunit će ovu našu priču.

ocijeni
(1 glas)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.