Gračanica: Promovirano sjeme stočnog graška

“Prošlogodišnje elementarne nepogode, poplave koje su u tri navrata uništile kompletnu poljoprivrednu kulturu u plavnim područjima. Najveće štete imali su prozvođači koji se bave proizvodnjom mlijeka i mesa jer su ostali bez stočne hrane koju proizvode na vlastitim gazdinstvima”, govori Abida Jahić iz Udruženja poljopriovrednika, inžinjera i poljoprivrednih tehničara Općine Gračanica.

Na parceli poljoprivrednog proizvođača Osmana Bećarevića iz Pribave zasijan je stočni grašak, čije sjeme je donirano iz projekta Farma podržanog od strane USAID-SIDA. Projekat nazvan „Pokretanje proizvodnje nakon polave“. Kroz ovaj projekat Udruženja poljoprivrednika, inžinjera i poljoprivrednih tehničataprojekt 67 poljopriovrednika, proizvođača mesa i mlijeka dobilo je pomoć u koncentrovanoj hrani i sjemenima za sjetvu krmnih kultura.

Edib Bihorac stručni savjetnik za ratarstvo u Poljoprivrednom zavodu Tuzla rakao nam je nešto više o usjevu posijanom kao združena kultura, uz primjenu vrhunske agrotehnike. Norma sjetve išla je 120 kilograma po hektaru graška i 50 kg tritikalea:

Promocija stočnog graška bila je na parceli proizvođača mlijeka Osmana Bećarevića, proizvođača mlijeka iz Pribave koji već treću godinu sije ovu kulturu i preporuča je i ostalim proizvođačima

Danas su na prezentaciji sjemena stočnog graška prisustvovali poljoprivredni proizvođači sa Općine Gračanica ali i drugih općina TK koji su imali priliku pitati stručnjake sve u vezi ove nove kulture.

 (Radio Gračanica)

{fcomment}

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.