Obilježena 22-a godišnjica formiranja Dobojske 203-će brigade ARBiH Istaknuto

Nakon poznatih majskih dešavanja 1992.godine u Doboju i okupacije grada od agresora, te progona nekoliko hiljada nesrba na neokupirane teritorije tadašnje opštine, tzv. 'slobodne teritorije' južno i istočno od Doboja, vojno-sposobna lica iz reda domicilnog i protjeranog stanovništva, a na osnovu Odluke Kriznog štaba Doboj od 3. maja 1992.godine osnovali su Štab TO sa sjedištem u Alibegovcima.

Ovaj Štab su činili Odredi 'Doboj', 'Bosna', 'Usora' i 'Gradina' koji će godinu dana kasnije,rješenjem od 19. januara 1993.godine prerasti u Združeni odred TO Doboj. Nakon par dana,dakle veoma brzo,zaključkom Kolegija komandanata Združenog odreda Doboj odlučeno je da se iz Opštinskog Štaba Teritorijalne odbrane Doboj formira 1.dobojska brigada pod nazivom 'Doboj-Bosna' koja je formirana u Tešanjci 8.februara 1993. godine pod nazivom '203-ća motorizovana brigada ARBiH Doboj-Bosna'. Sastojala se od pet batoljona, MAD-a i prištapskih jedinica. U januaru 1995.godine, nakon uspješnog trogodišnjeg ratničkog iskustva u kome je pronijela slavu braneći slobodne teritorije, te učestvovala u oslobađanju teritorija na više ratišta diljem napadnute BiH, reorganizacijom ARBiH ova jedinica je transformisana (prevedena) u formaciju '373.brdske brigade Doboj-Bosna' koju su činila tri bataljona i prištapske jedinice. U početku formiranja, sjedište brigade je bilo jedno vrijeme u Lepenici, a potom u Tešanjci.
U znak sjećanja na ove događaje 2014.godine je na objektu u Lepenici podignuta ploča posvećena ratnom sjedištu komande ove brigade. U Matuzićima je 2004. godine podignuto Spomen obilježje palim šehidima, borcima i civilnim žrtvama rata 92-95 i žrtvama fašizma iz NOR-a, dok je 1997.godine(2 godina iza rata) na Karušama podignuta ploča u znak herojske odbrane ovih krajeva iz martovskih dana 1993.godine.
U čast formiranja 203-će brigade ARBiH 'Doboj-Bosna' njeni borci i starješine se svake godine okupe uoči ili na dan njenog 'rođenja',,na neko od spomen obilježja polože cvijeće i prouče fatihu, te se uz redovno druženje prisjete nedavne, ali slavne prošlosti. Tako je bilo i ove godine gdje se u tu čast ispred Spomen obilježja u Matuzićima okupila veća grupa bivših pripadnika brigade. Učenje fatihe je predvodio mladi imam Kuvajtske džamije iz Matuzića Kenan Hodžić, dok su delegacije boračkih organizacija položile buket cvijeća.

Nakon ove ceremonije prisutni su nastavili druženje u restoranu Poison.

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.