GRAČANICA: SVEČANO OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima/šehidima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., Spomen-kosturnicu borcima NOR-a i Bistu Josipa Broza Tita danas je počelo svečano obilježavanje 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Brojne delegacije odale su počast svima onima koji su svoje živote utkali u opstojnost naše domovine.

Obilježavanje Dana državnosti BiH nastavljeno je svečanom akademijom u sali Muzičke škole u Gračanici. O značaju ovog datuma i njegovim vrijednostima govorio je Općinski načelnik Nusret Helić:

"ZAVNOBiH je konstituisan kao najviše predstavničko tijelo NOP-a, što je u postojećim uslovima značilo najveći organ vlasti Bosne i Hercegovine. U potpunom jedinstvu, odlučeno je da BiH bude federalna jedinica Demokratske Federativne Jugoslavije, donesena Rezolucija ZAVNOBiH-a i upućen Proglas narodima BiH. U Rezoluciji se, pored ostalog, ističe: Prvi puta u historiji BiH sastali su se predstavnici srpskog, muslimanskog i hrvatskog naroda, povezani čvrstim bratstvom u ustanku s ciljem da na osnovu rezultata borbe naroda BiH, donesu političke odluke koje će otvoriti put našim narodima da urede svoju zemlju kako to odgovara njihovoj volji i interesima ... Narode BiH može predstavljati u zemlji i pred inostranstvom jedino AVNOJ i vlast koja iz njega proizlazi.

Drugo zasijedanje AVNOJ-a u Jajcu, 29. 11. 1943. godine, dva dana nakon zasijedanja i konstituisanja ZAVNOBIH-a, u cjelini je potvrdilo stavove i odluke ZAVNOBiH-a. Treba se podsjetiti da su u komisiji za pripremu Rezolucije postojala određena kolebanja, kojima je Tito odlučno «presudio» i podržao stavove bosanskohercegovačkog rukovodstva BiH mora biti ravnopravna Republika najmanje onoliko koliko su to Srbija i Hrvatska. Muslimani moraju biti apsolutno ravnopravan narod u mjeri koliko su to Srbi i Hrvati u BiH", dodavši da danas, nažalost, imamo situaciju da se Titovi stavovi koje je zastupao u tom sudbonosnom trenutku namjerno prećutkuju od strane mnogih negatora i kritizera njegovog lika i historijskog dijela.

Prije završne čestitke poručio je svojim sugrađanima da je uvjeren da će samo uz zajedništvo i mnogo međusobnog povjerenja Bosna i Hercegovina preživjeti sve izazove i postati moderna evropska zemlja.

Svečanu akademiju upotpunio je kulturno-umjetnički dio programa u kojem su nastupili Tarik Kamarić iz Gračanice, student Muzičke akademije u Sarajevu i Irfan Kasumović, glumac iz Tuzle. Uoči svečane akademije u prostorijama Udruženja „Gračaničko keranje" u Osman-kapetanovoj medresi upriličena je izložba radova članica ovog udruženja, kao i predstavljanje prve heklane zastave Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je program obilježavanja Dana državnosti počeo prije sedam dana promocijom knjige „Za front antifašista BiH" grupe autora SABNOR-a TK, a u organizaciji Općine Gračanica i UABNOR-a Gračanica.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.