Gračanica: Prijem za pripadnike romske populacije

U povodu Svjetskog dana Roma jučer je u kabinetu Općinskog načelnika Nusreta Helića upriličen prijem za predstavnike romske populacije, među kojima su bili članovi i predsjednik Udruženja „Romi Gračanice“ Mujo Muratović, predstavnici Općine Gračanica i mediji.

Čestitajući Dan Roma Općinski načelnik je izrazio svoje zadovoljstvo što se ukupni ambijent za život Roma na području općine Gračanica polako poboljšava, o čemu svjedoči niz do sada realizovanih projekata, ali i onih koji su planirani za naredni period. Podsjetio je da Općina Gračanica kontinuirano radi na iznalaženju novih sredstava kako bi se romskoj populaciji na području općine osigurali što kvalitetniji uslovi za život i što aktivnija participacija u društvenim dešavanjima. Zahvaljujući upravo sredstvima obezbijeđenim putem projekata uloženo je preko 100.000 KM u stambeno zbrinjavanje Roma, a novim projektom koji finansira Evropska unija ove godine će za iste svrhe biti obezbijeđeno oko 250.000 KM. U proteklom periodu realiziran je  i projekat priključenja sedam kuća na elektrodistributivnu mrežu, asfaltiran je put kroz romsko naselje u Škahovici, treću godinu za redom obezbijeđeni su udžbenici i pribor za romske školarce, a ne treba zanemariti ni činjenicu da se za određeni broj Roma redovno obezbjeđuju zdravstvene markice. Dodao je da će u narednom periodu pažnja biti posvećena rješavanju problema kanalizacije u Donjoj Orahovici, te drugih važnih pitanja za ovu populaciju.
Mujo Muratović, predsjednik Udruženja „Romi Gračanice“ zahvaljujući na srdačnom prijemu, naglasio je kako su uz pomoć Općinskog načelnika i Općine započeli rješavanje brojnih ključnih pitanja za poboljšanje uslova života u romskim naseljima, kao što su obnova i izgradnja kuća, asfaltiranje puteva, voda, kanalizacija, priključenje na elektrodistributivnu mrežu, zdravstvene markice, udžbenici za romsku djecu i dr.
Amir Zejnilagić, šef Odjela za  društvene djelatnosti, boračko-invalidsku zaštitu i zajedničke poslove Općine Gračanica dodao je da Općina puno ulaže u poboljšanje socijalnog i materijalnog  statusa romske populacije, te da će tu praksu slijediti i u narednom periodu.
Tokom prijema razgovarano je o prioritetima za naredni period, aktivnostima koje provodi Udruženje „Romi Gračanice“,  problemima mladih Roma, zapošljavanju, dodatnom školovanju odraslih, školovanju djece i dr.
Na kraju je Općinski načelnik akcentirao kako razumije probleme Roma, te kako će i u narednom periodu činiti sve da se oni riješe.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.