PS Tešanj upozorava: Pojačan nadzor prodaje, kupovine i korištenja pirotehničkih sredstava tokom praznika

24 Dec 2021
12068 puta

U cilju poduzimanja pojačanih mjera i preventivnog djelovanja na sprečavanju neželjenih posljedica upotrebom pirotehničkih sredstava i drugih naprava, povodom nastupajućih praznika, obavještavamo vas da će policijska stanica Tešanj, u saradanji sa nadležnim inspekcijskim službama sprovesti intenzivnije aktivnosti na sprečavanju pojave prodaje, kupovine i paljenja pirotehničkih sredstava na javnim mjestima.

Problematika u vezi prodaje, kupovine i paljenja pirotehničkih sredstava na javnim mjestima, definisana je članom 3. Stav 1. Tačka 21., 22. i 23. Zakona o javnom redu i miru ZDK (Sl. novine ZDK broj 4/16).

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava podsjećamo građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru ZDK utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje navedenih sredstava a prekršiocima javnog reda i mira izdavati prekršajne naloge.

Ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca a time i neželjene posljedice povređivanja istih te na ovaj način skrećemo pažnju roditeljima da će, u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru ZDK, za prekršaje počinjene od strane maloljetnih lica službenici policije u slučajevima predviđenim zakonom izdavati prekršajne naloge i roditeljima.

          KOMANDIR
SAMOSTALNI INSPEKTOR
        Jusuf Katica

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.